Лилия ЦВЕТАНОВА

Започна подновяване на тротоарните настилки в Шумен, оформят се и близо 60 нови джобове за паркиране. Те ще са на ул. „Марица“ – в района зад пазара, ул. „Съединение“ – срещу „Сити център“, ул. „Стефан Изворски“ – до Базовото училище, и ул. „Преслав“, съобщават от общината.

За подновяването на тротоарните настилки са предвидени 650 000 лв. без ДДС. За поставянето на плочките са заложени 250 000 лв., а за асфалтиране на част от тротоарите – 400 000 лв., съобщи зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров. Парите ще бъдат разпределени за благоустрояване на 54 улици на града през следващите три години. Строителните дейности ще бъдат извършвани от шуменските фирми „Барс“ и „ЖСП Стил“, които спечелиха двете обществени поръчки.

На някои от улиците ще се ремонтират само разрушените части от тротоарите, а на други ще се извършва цялостна подмяна на плочките или пък асфалтиране. Вече са готови тротоарите на ул. „Преслав“ в участъка откъм училищата. В момента се работи по западния тротоар.

Успоредно с ремонтните дейности по улиците се извършва кастрене на дърветата и премахване на изсъхналите видове. Зелената система на Шумен е доста стара, като част от дърветата са на повече от 60 години. Някои от тях са опасни и неподходящи като видове за градска среда. Нужен е нов поглед върху озеленяването в града, коментира новият ландшафтен архитект в община Шумен Десислава Лунчева.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си