Навигатор Home » На фокус » Нови решения за строителната индустрия и стратегии за образованието показаха на ЕСЕН 2017

Нови решения за строителната индустрия и стратегии за образованието показаха на ЕСЕН 2017 

12-13-2

Девет български разработки бяха отличени със златни медали

Сензационни изобретения, превърнати в практични решения за индустрията, строителството и други отрасли, бяха показани на Международния технически панаир в Пловдив, в който участваха над 600 изложители от близо 40 държави. Фирмите демонстрираха модерни продукти и услуги от областта на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, водния сектор, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, транспорта и автосервизното оборудване, машиностроенето, строителството, химическата промишленост, автомобилната индустрия.

12-13-1

Щандове с уникални дизайнерски решения представят авангардни експонати в изложбата „Машиностроене“

За първи път бе изложен най-големият мотокар, произвеждан в България. Машината е рекордьор, защото може да се справи с товар от 33 тона. Използва се в пристанища, каменни кариери и леярни, обясниха изобретателите. Изложбата „Стройтех“ показа иновация за производство и поставяне на термоизолация. Друга новост бе мобилна машина, която прави екстериорни и интериорни 3D панели на самия строителен обект. Така се пести време, повишава се ефективността и се преодолява сезонният характер на този вид бизнес. Показан бе оригинален подход, използван и при машините, които могат да изкачват стълби, да минават през врата и да се разгъват, за да работят във високи сгради, църкви и зали. Това са вишки, тип „паяк“, изключително компактни, а в същото време работната им височина може да достигне 31 метра. Интерес у специалистите предизвикаха дренажните системи, хидроизолациите и покривните мембрани. Голямо бе разнообразието на дървени къщи от трупи, миниатюрни къщи и сауни за градината. Експонирани бяха и още много машини, продукти и системи за изграждане, изолация и декорация на различни видове сгради.

З12-13-3а първи път бе представена и още една българска иновация от европейски мащаб. Това е мобилната машина за регенериране на филтри и катализатори на двигатели. Тя изважда натрупаните сажди и клей от замърсения DPF филтър на дизеловите леки коли. По този начин се удължава животът на автомобила и се избягват преждевременни скъпи ремонти. Изобретението може да бъде изключително полезно и в посока пътна безопасност и подобряване състоянието на околната среда.

Близо 40 бяха новостите, които се състезаваха в конкурса за златни медали. Девет приза грабнаха български изделия. Шампион стана пловдивска компания с три медала. 14 награди отидоха при научни институти и университети от Русия, които презентираха върхови технологии.

К.т.н. Анна Дорошенко, зам.-началник на Управление научни политики в Строителен университет – Москва:

Руски инженери и архитекти не търсят работа в чужбина, защото у нас получават колкото в ЕС

Разговаря12-13--DORO6ENKO-1

Елвира ГЕНОВА

– Г-жо Дорошенко, какви са предизвикателствата пред строителния сектор и подготовката на кадри за него в Русия?

– Размахът на строителство при нас и мащабите са много големи. Има силен интерес от младите хора към специалности и професии като инженер, проектант, архитект. Бих казала, че реализацията на нашите студенти е почти 90% след дипломиране. Дори се налага фирмите да търсят работници за обектите си. Наемат таджики, узбеки… Така е вече повече от две години, след като премина кризата.

– И при нас има недостиг на строители, защото част от квалифицираните кадри отиват да работят в чужбина, в Европа.

– Този проблем ние го нямаме. Просто хора не достигат заради големите строителни обеми. Заплащането в строителния сектор е почти изравнено с това в ЕС и затова инженери и архитекти не заминават в чужбина. Завършват университета с основна степен „бакалавър” и веднага могат да започнат работа, а тези, които запишат магистратура, се ориентират и към научна работа. По време на следването е много силно застъпена практиката, работата по обекти. Така че с дипломирането студентите се чувстват готови за строителната площадка. А много от строителните компании попълват кадрите си именно от тези студенти стажанти. Не са малко и хората, които правят свои фирми веднага след завършване на следването си.

– В момента в България се изпълнява Национална програма за енергийна ефективност. Санират се стари и амортизирани жилищни сгради от времето на социализма. Част от строителните компании са ангажирани с това. Какъв е подходът в Русия към този сграден фонд?

– Информирана съм за това. Дори на панаира показахме на нашия щанд нови разработки на топлоизолационни панели и ново поколение анкерни укрепления. В Москва обаче подходът е друг. Има стратегия всички стари 5-етажни блокове да се събарят и на тяхно място се строят нови 20-етажни. Хората, които живеят в блоковете за събаряне, се изпращат на квартира, а след построяването на високия блок се връщат обратно и получават безплатно нови апартаменти. Останалите свободни жилища в сградата се продават на свободния пазар. До 2018-а този процес ще върви активно. Разчетите са такива, че след събарянето за около година новият високоетажен блок е завършен.

– Как се движат цените на имотите в момента в Москва например?

– Различно е, трябва да се има предвид, че страната е много голяма, финансовите възможности на хората са различни. Дори за самата Москва е твърде различно. Ново жилище в Подмосковието, което е зона средно на 60-70 километра от самата Москва, струва приблизително 90 хиляди рубли квадратът. Това е около 1500 щатски долара за квадратен метър. Вътре в Москва и около централния ринг цените могат да скочат и двойно на тези.

Павел Журавльов, ръководител на Руски културно-информационен център:

Задачата ни е да превърнем научно-техническата комуникация в конкретни проекти

Виолета ВЛАСТАНОВА

12-13_JuravliovРуският културно-информационен център (РКИЦ) в София е задгранично Представителство на Россътрудничество – Федералната агенция по въпросите на Общността на независимите държави, сънародниците, живеещи в чужбина, и по международно хуманитарно сътрудничество. Естествено, ключовите моменти в работата ни са насочени към развитие на взаимодействието и партньорството в сферата на културно-езиковите, образователните, информационните, научно-техническите връзки между Русия и България. Другата ни важна задача е да съдействаме в установяването и подкрепата на сътрудничество между неправителствените организации, развитието на регионалните връзки, използване потенциала на руско-българското културно сътрудничество за разширяване на участието ни в общоевропейските програми, както и хуманитарните програми на Балканския и Черноморския регион. Радвам се, че тук, на форума в Пловдив, два университета – Югозападният и този в Санкт Петербург, много ярко представят взаимодействието между Русия и България. На техните щандове могат да се видят вече реализирани проекти, защото, колкото и да се говори за сътрудничество, ако то е само на ниво думи, е безсмислено. А нашата задача е да превърнем именно научно-техническата комуникация в конкретни научни проекти. Въпреки политическите сътресения, продължават добрите и активните взаимоотношения между Българската академия на науките и Руската академия на науките. Досега броят на съвместните им научни разработки надхвърля 40. И макар цифрата да не е особено голяма, с оглед на действителността и проблемите, които съществуват, това е една добра цифра. Сега се реализира една мащабна програма, която се нарича „Диалог на нациите”. Тя дава възможност на млади учени да сформират редица комуникационни площадки, от гледна точка на обсъждането на бъдещото развитие и сътрудничество в сферата на научно-техническите разработки. Много е ценно това, че съществува устойчиво взаимодействие между вузовските структури. Към момента от 38 български учебни заведения има сключени договори за сътрудничество с 196 руски училища. Това е база, която позволява в постоянен режим да се обезпечава взаимодействието в широкия спектър на въпроса, започвайки от образованието и завършвайки със сформирането на съвместни научни колективи. Ние се радваме на това сътрудничество и ще продължим да го развиваме.

РУСИЯ

Интерактивна „банка за иновации“ презентира върхови руски технологии

12-13_Banka_InovaciiИнтерактивна „банка за иновации“ презентира върхови руски технологии, които не са показвани досега в България. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката на Руската федерация, което организира участието на водещи университети и изследователски организации.

Те демонстрираха разработки и проекти в областта на машиностроенето, електрониката, електротехниката, информационните технологии, телекомуникациите, роботизацията, енергетиката, екологията, строителството. Банката за иновации ще съдейства за по-ефективен трансфер на новите руски технологии, обясниха организаторите. В програмата бе включена и кръгла маса „Иновационна мрежа Русия-България“. Всеки ден се провеждаха и презентационни сесии за перспективни технологии и решения.

Сред ключовите участници бяха Национален изследователски ядрен университет МИФИ; Национален изследователски Московски държавен строителен университет; Пермски държавен национален изследователски университет; Брянски държавен технически университет; Кузбаски държавен технически университет „Т.Ф. Горбачов“; Институт по радиотехника и електроника на Руската академия на науките; Югозападен държавен университет; Научно-производствен център „Геопродукт“; компания „Мегадор“. Русия бе сред държавите с най-голямо участие в ЕСЕН 2017. Нейната делегация бе ръководена от извънредния и пълномощен посланик в България Н. Пр. Анатолий Макаров.

 

 

Добавете коментар