Нови наредби вдигат качеството на апартхотелите

0

Българите все по-склонни да купуват жилища в комплекси от затворен тип

Наскоро туристическото министерство предложи за обсъждане новата Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. За първи път в България се въвежда регламент за условията, на които трябва да отговарят апартаментните туристически комплекси, хостелите и апартаментите за гости. Видовете места за настаняване са определени 2 класа. В първия „А“ се включват хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили. Във другия „Б“ – семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги. Определянето на категорията на туристическите обекти се извършва от министъра на туризма по предложение на Експертната комисия по категоризация и сертификация на туристически обекти или от кмета на общината по местонахождението на обекта по предложение на съответната Общинска експертна комисия. Министърът определя категорията на хотели – категория „три звезди“, „четири звезди“ и „пет звезди“; апартаментни туристически комплекси – категория от 2 до 5 звезди, туристически селища от 2 до 4 звезди, вили от 2 до 5 звезди, както и на самостоятелните заведения за хранене и развлечения – категория „четири звезди“ и „пет звезди“. Кметът на общината определя категорията на хотели – категория една и две звезди, всички категории мотели, семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, стаи, апартаменти и къщи за гости, бунгала и къмпинки, както и на самостоятелните заведения за хранене и развлечения – категория „една звезда“, „две звезди“ и „три звезди“ или разположени върху понтони или върху закотвени в близост до брега плавателни съдове – всички категории за съответния вид.
Изчезват мераклиите да строят ваканционни имоти
Намаляването на интереса на гражданите на Русия и повечето други бивши съветски републики доведе до срив в инвестициите във ваканционни имоти. Само от началото на 2015 г. е отчетен срив от почти 57% на годишна база на започнатите ваканционни имоти, сочи статистиката. За последните няколко месеца е тръгнал градежът само на 48,3 хил. квадрата. Завършените през 2014 г. ваканционни жилища са 357,8 хил. кв. м ваканционни жилища, като е отчетен спад от 16,7% спрямо 2013 г. През миналата година пък въведените в експлоатация хотели са само 47,8 хил. кв. м, което 2,75 пъти по-малко от 2013 г. За 2014 г.  Най-силно засегнати от срива на инвестиционната активност във ваканционния сегмент са по Черноморието. Той дава негативно отражение на цялото строителство там. От началото на годината във Варна и района преобладават обектите на етап проектиране с планирана площ от 2,91 млн. кв. м. Те са 3 пъти повече от вече започнатите. В строителство в и около морската столица са почти 962 хил. квадрата.
В Бургаска област разликата между започнатите и проектираните строежи е много по-малка. Сега по южното Черноморие вече са в реализация 1,435 млн. кв. м строителни обекти. Инвеститорите проектират да започнат изграждането на сгради в района с РЗП от 1,6 млн. квадрата, сочи още статистиката на сайта. От началото на новия век инвестиционните проекти по Черноморието бяха главно в сегмента на апартхотелите. Моделът се възприе, поради търсенето на такъв тип имоти в световен мащаб, но това донесе още повече негативи за родния туризъм. Известно е, че чужденците с по-големи финансови възможности избягват силно урбанизираните курорти, подобни на родния Слънчев бряг, приличащи повече на град, а не на летовище. По подобен начин стоят нещата и с инвеститорите във ваканционни имоти – най-богатите влагат парите си в райони със запазена природа, нормална инфраструктура и спокойствие. Така по време на имотния бум в курортите, продължил около петилетка, инвеститорите бяха предимно ирландци и англичани. Повечето от тях купуваха „на зелено“ и дори през интернет жилища в апартхотелите в зимните и морските ни курорти, но главно с цел по-късна препродажба. Сривът на пазара от купувачи бързо обаче ги превърна от купувачи в продавачи и някои от тях се отърваха от имотите си на загуба, за да могат да си платят ипотеката. Известно време след началото на кризата ирландците и англичаните бяха заместени, не изцяло от руснаци. Разбера се, най-богатите, влагащи парите в луксозните и скъпи дестинациите с в Западна Европа. Повечето руснаци, за разлика от западняците, купуваха имот у нас за собствено ползване. Това вдъхна надежди за възраждане в сегмента на ваканционните имоти, но и те вече са на път да не се реализират. Шоковото обезценяване на рубла доведе до отдръпване на руснаците от пазара ни. Някои от тях дори са започмнали да търсят купувачи за имотите. Според брокери неотказалите се руснаци да инвестират у нас вече се насочват не към курортите, а към по-големите градове главно по Черноморието. Евентуално това може да стимулира изграждането на апартаментни комплекси там, прогнозират експерти. По всяка вероятност обаче ще се акцентира на сгради с по-малки площи, което ще дава възможност за понижаване на риска на инвеститорите. Прогнозите на експерти сочат, че за 2015 г. инвестициите във ваканционни имоти в морските курорти ще са в пъти по-малко. Това нанася голям удар на строителния бизнес в тази част на страна и има опасност най-малко 20 хил. души да загубят работата си.

 

Жилища и луксозна среда в едно

12-13_KompleksiПазарът на жилищни комплекси от затворен тип регистрира промяна в структурата на търсенето през последните 2-3 години. Към момента основни купувачи са българите, които стават все по-големи ценители на живота в такъв тип жилища, отчитат водещите консултанти и инвеститори. Въпреки младостта си, пазарът на затворените комплекси у нас регистрира и други нови тенденции. Те са продиктувани от критериите, по които купувачът избира дома си. Една от тях, която е валидна и за по-широкия пазар на недвижими имоти, е, че се търси качествено строителство. Това включва не само разположението и материалите, от които се изгражда жилището, а и от стабилността на инвеститора – колко са реализираните му проекти и какъв е имиджът му на пазара. При търсенето цената бива изпреварена от фактори като сигурност, спокойствие, околна среда, допълнителни удобства, управление на собствеността, архитектурни концепции и социален статус на съседите. Новата тенденция в проектирането и изграждането на комплексите от затворетн типе по-ниското застрояване и по-голямото отстояние между отделните структури в района. Тази тенденция е успяла да измести доскорошния стремеж на инвеститорите да достигнат границата на допустимите норми за максимална разгъната застроена площ. Търси се балансирано съотношение между жилищните и публичните зони. Акцентира се и на изграждането на недостъпни за автомобили паркови зони. Все по-голямо внимание се обръща както на инфраструктурата в обекта, така и на тази около него. Следващата тенденция, която инвеститорите очакват да се появи в най-скоро време, е нарастване на интереса към жилищата от типа на пасивното строителство.

 

Британците отново гледат към Банско

12-13banБанско остава най-интернационалният ни ски курорт от гледна точка на профила на купувачите на ваканционни имоти, сочи анализ на една от агенциите в страната. Там най-многобройни са британците, като се вижда тенденция за нарастване на техния интерес през последните 2 месеца. Към момента те съставляват 36% от купувачите, 18% са руснаци, българите са 10%, а сред останалите купувачи има представители на Украйна, Гърция, Франция и други страни. Средната цена на продадените апартаменти в Банско за първо тримесечие на 2015 г. е 360 евро/кв.м, колкото е и средната цена за цялата 2014 г., т.е. цените са стабилни и задържат своите нива, сочат данните на компанията. Средната покупна цена на апартаменти в курорта е малко по-висока от миналата година – 24 хил. евро (при 20 100 евро за 2014 г.). Средните цени на база реално сключени сделки в Боровец са 640 евро/кв.м. и 32 370 евро за апартамент, а в Пампорово са малко по-ниски от тези в Банско – съответно 340 евро/кв.м. и 21 400 евро средно за апартамент.

 

„Варна Сити Парк“ залага на съвременна концепция и перфекционизъм в строителството

12-13varНарастващите изисквания на клиентите, ориентирали се към покупка на жилище, налагат радикална промяна в нагласите както на инвеститори, така и на строители и архитекти. Тенденция в модерното ни общество е да се търсят и генерират идеи, основани върху философията на градския човек и неговия стил на живот. Това е и причината жилищният комплекс „Варна Сити Парк“ в морската ни столица с водещ проектант арх. Светослав Станиславов (архитектурно студио „STARH”) да залага на концепция, в чиято основа е човекът и личното му пространство. Със своите 6000 кв. м паркова зона и осемте „цветни“ жилищни сгради с имена на растения – „Акация“, „Бреза“, „Върба“, „Гардения“, „Детелина“, „Ела“, „Жасмин“ и „Здравец“, комплексът ще е новото украшение на Варна. За това допринася както водещата идея на проекта, в чийто център са човешките измерения на жизненото пространство, така и перфектното качество на строителство. Като водеща фирма в бранша „Сити Билдинг“ ООД се справя с предизвикателства, които изискват находчивост и изобретателност и е пример за творчески подход и професионализъм.  При изграждането на комплекса „Сити Билдинг“ ООД и инвеститорът на обекта – „Интерсервиз Узунови“ АД“, залагат на изцяло иновативни технологии и материали с неоспоримо качество.

 

Атанас Костурков, управител на „Комфорт“ ООД:
Ограниченият пазар отказва инвеститорите

12-13_KosturkovМного слаб е интересът към ваканционните селища по Българското Черноморие. Мисля, че основната причина за отлива на инвеститори е затрудненият достъп на руските туристи, които преди години бяха сред основните купувачи на имоти. Освен това те търсят и някаква доходност и възвръщаемост от 6-7 процента, която не могат да получат. Затвореният пазар пък от своя страна кара и строителите да се отдръпнат. Във вътрешността обаче, в по-големите градове, има известно раздвижване. Но въпреки твърденията на брокерите, че се е повишил интересът към луксозните имоти и към комплексите от затворет тип, моите наблюдения показват друго. От личен опит мога да кажа, че най-много се продават жилищата на средна цена. Наскоро започнахме строителството на един обект от сто апартамента и трябва да ви кажа, че в рамките на два месеца 60 от тях бяха продадени. Но цените са съвсем нормални – от порядъка на 600-700 евро на квадрат.

 

Георги Иванов, изпълнителен директор на „Форт Нокс“:
Не всичко, което се продава, е качествено

12-13_IvanovСмятам, че тенденцията, която започна преди няколко години, за спад на имотни сделки по морето се запазва и към настоящия момент. Причините са комплексни – от една страна, огромното предлагане на апартаменти, а от друга – отливът на руски купувачи, които бяха сред основните клиенти у нас. За съжаление икономическите проблеми, кризата в Украйна, а и някои други обстоятелства накараха руснаците да се оттеглят от българския пазар. Не знам как е в другите градове на страната, но що се отнася до ваканционните имоти по морето, смятам, че те не са от най-желаните. Друг е въпросът, че хората много често бъркат рекламата с качеството. А за мен пиар и качество във времето могат да се размият. Така че, когато нещо се продава, не можем да говорим, че то е качествено, защото го има в рекламните брошури.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си