Навигатор Home » Инфраструктура » Новият мост над Янтра готов до края на годината

Новият мост над Янтра готов до края на годината 

17_Most

През тази година ще бъде завършено строителството на новия пешеходен мост над река Янтра, който свързва улиците „Дунав“ и „Аврам Гачев“ в Габрово. Дейностите по изграждане на новото пешеходно съоръжение са на етап излизане от коритото на реката.

През следващите месеци предстоят довършителните работи. Претендираме, че това ще бъде един доста интересен и уникален по своята архитектура мост. Той логично свързва две зони, които са част от административния център на Габрово, заяви кметът Таня Христова. Тя припомни, че крайният срок за завършване на съоръжението над Янтра е началото на месец декември 2017 г. В момента предстоят срещи за доуточняване на материалите – като цветово изражение, видове продукти, естествени камъни, озеленяване и др., които ще бъдат използвани. Това, което е представено в проекта, в много голяма степен ще бъде коментирано отново, за да може мостът да се надгради с истинските стойности на материалите, които се вложат, и изпълнението, което ще се направи, каза заместник-кметът с ресор „Строителство – устройство на територията“ Николай Меразчиев, според когото мостът няма да е „обикновена пасарелка“.

Предвидено е съоръжението да бъде с дължина 32 метра и настилка от естествен камък. Проектът включва пешеходна алея, тревни площи и оширения, където ще бъдат поставени пейки.

Конструкцията на моста е решена като стоманобетонова рамка, върху която ще бъде положен бетон за наклон, хидроизолация и цименто-пясъчна замазка. За директна връзка на моста с прилежащия терен на ул. „Аврам Гачев” е предвидена стълба, а в посока юг е проектирана17_Most-1 достъпна пешеходна рампа. Връзката с ул. „Дунав” ще става чрез алея и стълба.

Ще бъде монтирана и система за капково напояване, както и художествено осветление. Инвестицията е в размер на 1,6 млн. лв., осигурена от Министерството на финансите.

Добавете коментар