Новият кмет на Чипровци Пламен Петков: Историята и природата ни дават възможност за развитие на туризма

0

Ще привличаме инвеститори със свободни общински терени

ВИЗИТКА
Новият кмет на община Чипровци Пламен Петков е на 47 години. Роден е и е израсъл в историческия град. Работил е в бившия Минно-обогатителен комбинат като специалист-обогатител на рудите, но след закриването му се захваща с частен бизнес. Развива производство и търговия. Досега е бил общински съветник, но на последните местни избори е избран за кмет на общината.

– Г-н Петков, защо решихте да се кандидатирате за кмет на родния си град? Имате успешен бизнес, семейство, дом.

– Защото като общински съветник се нагледах на какви ли не нарушения, на бездействия и липса на желание да се направи нещо значимо за нашия град. Досега помагах с идеи, предложения, с критики. Не става. Затова реших аз самият да стана кмет и да се заема с каквото трябва, за да се промени градът ни. Чипровци, който има свое значимо място в българската история, заслужава да има по-добра съвременна съдба. Много хора го напуснаха, аз искам да задържа тези, които са останали. Това е цел на моето кметуване.

– Какво ще промените в работата на общината?

– Ще управлявам прозрачно, всеки жител на общината ще знае къде и за какво отиват общинските пари. Ще изчистя администрацията от корупционните практики, които се наблюдаваха през последните години. За пример ще дам изпълнението на един от големите общински проекти – строителство на спортен комплекс със стадион. Заради нарушения в процедурите на общината е наложена санкция от 250 000 лв. Това за община като Чипровци, чийто бюджет е 2 млн. лв., е много, почти непосилно. Отделно заварих и задължения към консултантски и проектантски фирми. Те са към 300 000 лв.

– В каква посока ориентирате развитието на общината?

– Към туризма. Чипровци има какво да покаже на наши и чужди туристи. Но не ни е уникална само историята. Имаме и уникална природа. Ако двете дадености се съединят, то развитието на общината ще е успешно. Имаме проекти за обновяване на т.нар. Исторически хълм. За нас това е едно свято място. На него се намира старата ни църква, намират се и останките от католическия храм на селището. Сега на него е Историческият музей. Искаме да отворим и Дом на килима, сега уникалните ни експонати, които вече са част от световното културно наследство, включено в Списъка на ЮНЕСКО, са един раздел към Историческия ни музей.

– Това е историята, а как ще използвате уникалната природа?

– Ще създадем зелени училища, ще прокараме екопътеки до нашите забележителности. Такива имаше преди години, но те вече са обрасли с растителност, маркировката им е загубена. Всеки, който дойде в Чипровци, ще може да стигне до Водопада – една природна забележителност.

– Откъде ще намерите средства?

– От европейските фондове. В момента обсъждаме с партньори от сръбските общини Пирот и Бор създаването на зелени училища. Не сварвам нито един проект по известната програма ИНТЕРРЕГ, но сроковете за проекти със Сърбия не са пропуснати. За Румъния обаче срокът е изтекъл, изпуснали сме го. За община Чипровци най-удачна се оказва Програмата за развитие на селските райони. Досега с нейно финансиране са изпълнени няколко проекта – включително и този за изграждането на спортния комплекс. От тази програма ще търсим средства за обновление на сгради, улици, площади. Имаме проект за изграждане на пътя до Гушовския манастир, едно знаково място за чипровчани, както и на 18 км път до Водопада.

– Имате ли готов проект, чието изпълнение може да започне веднага?

– Има проект за саниране на сградата на общината по програмата за енергийна ефективност. Процедурата е пред избор на изпълнител. Но и за него имаме спънки, които се надявам да преодолеем.

– Как ще привличате инвеститори, какво им предлагате?

– Още преди 2 години Общинският съвет прие една програма за привличане на инвеститори, като на всеки, който желае да строи къща за гости, му се даде свободен общински терен. Това бе една хубава идея, която обаче не се реализира. Аз я изваждам от забвението и ще я изпълня. Така можем да насърчим инвеститорите от частния сектор. Какво друго ще бъде цел на вашето управление? Основната цел ще бъде да запазим училището. Защото без млади хора нищо друго – нито къщите за гости, нито екопътеките, ще имат значение. Училището ни „Петър Парчевич“, което е на 390 години, се нуждае от подкрепа. То е единствено в общината и е обявено за защитено, но това не е достатъчно. В момента има 84 ученици. Закрие ли се, младите семейства ще тръгнат от Чипровци с децата си. Затова за нас то е въпрос на съществуване и на града. Няма да го допуснем, но не ни е лесно. Училището е натрупало задължения от 100 000 лв. И тези средства трябва да възстановяваме.

– Назначихте ли вече своя екип?

– Да, имам един заместник-кмет, ще назнача още един. Основната част от администрацията остават по местата си. Държа на тези служители, които имат капацитет да работят по проекти и да обслужват бързо и качествено всеки, който поиска услуги от общината. С такива хора няма да се разделя.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си