Нова Наредба въвежда справедлив начин за измерване, отчитане и таксуване на ВиК услугите

0
Омбудсманът Мая Манолова и зам.-министър Малина Крумова по време на дискусия за новата наредба

Документът е пуснат за обществено обсъждане и вече предизвика противоречиви мнения и реакции

Водата, използвана за общи нужди в жилищните сгради в режим на етажна собственост, ще се разпределя поравно между всички апартаменти, при условие че всички потребители са изрядни. Досега разходваните количества се начисляваха на абонатите пропорционално на тяхното потребление.

Това предвижда новата Наредба за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, която е публикувана за обществено обсъждане. Тя беше изработена от междуведомствена работна група. В състава й са включени представители на различни ангажирани по темата ведомства, на институцията омбудсман, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, ВиК операторите, Комисията за защита на потребителите, както и представители на неправителствени организации.

12-13_ViK_Naredba.

ВиК операторите отговарят за поддръжката на публична инфраструктура и на базата на разходите, които правят за това, се определя цената на услугата на цялата територия, която обслужват. Поддръжката на ВиК системите вътре в сградите и имотите, включително в режим на етажна собственост, е отговорност на собствениците. Новата наредба определя много по-ясно границите между двете с цел избягване на неясноти.

Според наредбата датата и часът на отчитане на общия водомер и на индивидуалните водомери трябва да се обявяват от оператора в срок не по-кратък от три работни дни преди деня на отчитането по няколко начина – чрез писмено съобщение, поставено на подходящо място в сградата и чрез публикуване на електронната страница на оператора. Ако потребителят отсъства, може да посочи друга дата за посещение, но това се заплаща по цени на оператора. Важно е също да се знае, че при водомери с дистанционно отчитане трябва да се извършва физическа проверка и отчет най-малко веднъж на 12 месеца. Същото се отнася и за потребителите, които се самоотчитат.

Проектът на новата Наредба за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи е пусната за обществено обсъждане.

Малина Крумова, зам. регионален министър:

Предвиждаме строги мерки при кражба на вода

12-13--MAIA

„Няма как да не се отчита цялото количество вода, което постъпва в сградата. Всички собственици имат еднакви ангажименти към поддържането на общите части, включително на ВиК системата. Няма логика тези, които плащат по-големи сметки за предоставените им ВиК услуги, да поемат и по-голямата част от разходите за поддържане на чистотата в общите части на сградите, поливане на градинките пред блоковете и други“, коментира зам. регионалният министър Малина Крумова. Тя обаче подчерта, че разпределението поравно е само при условие, че всички потребители са изрядни – осигурили са достъп за реален отчет през последните 12 месеца и водомерите им са технически изправни и в метрологична годност. В противен случай разликата между общия водомер и показанията на измервателните уреди в апартаментите ще се разпределя само между тези, които нямат индивидуални водомери или не са осигурили достъп за отчитането им.

Зам.-министър Малина Крумова допълни, че когато потребителите са изрядни, етажната собственост може да вземе решение за друг начин на разпределение на разход „общо потребление“.

Предвиждат се строги мерки при кражба на вода. При установяване на незаконно присъединяване към общите мрежи и съоръжения съответните отклонения ще се прекъсват. В случай че те се ползват от потребител, който има открита партида към оператора, откраднатото количество ще бъде определено според пропускателната способност на тръбата при непрекъснато изтичане на водата със скорост 1 метър в секунда за период от една година. Така ще се определя и количеството на изразходваната вода и при нарушаване на пломбите или увреждане на общия водомер.

Инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите:

И необитаемите апартаменти ще получават сметка за плащане

Собствениците на жилища, които не са обитавани и за тях е декларирано, че нямат потребление, вече ще получават сметка за вода, каза инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

12-13_Ivanov.

По думите му, от 28 ВиК оператори половината са заложили поскъпване в петгодишния бизнес план между 2 и 10 процента. Иванов се опасява, че при забавяне в приемането на плановете, които се одобряват от КЕВР, ще последва още по-голямо оскъпяване. Причината е, че водните дружества трябва да предвиждат не само инвестиции, но и заплати на служителите си.

Освен това Регионалното министерство пусна за обществено обсъждане новата наредба, която предвижда тежки санкции при кражба на вода и също така сметката за потреблението в общите части да се разпределя поравно. Аз съм привърженик на пропорционалното разпределение, но надделяха мненията за разпределение поравно. Дискусията по въпроса продължава, каза инж. Иванов.

Според него често проблемите със сметките идват от това, че някои апартаменти не предоставят достъп, други нямат водомери, има и разминаване в точността на различните уреди, а и случаи на предумишлено манипулиране на водомерите.

Етажната собственост би трябвало да бъде малко по-ангажирана, отбеляза Иван Иванов. Тези, които не обитават или не предоставят достъп и са декларирали, че нямат потребление, вече ще получават сметка.

Ще бъдат принудени да дават по-голяма възможност за отчетност. Трябва да има контрол върху измервателните устройства, поне веднъж годишно да се дава достъп, подчерта инж. Иванов.

Омбудсманът Мая Манолова:

Всеки гражданин трябва да има индивидуален договор с ВиК оператора

Всеки гражданин да има индивидуален договор с ВиК оператора, така ще се реши проблемът с липсата на справедливост при определянето на сметките за вода, заяви омбудсманът Мая Манолова. По думите й, освен собственото си потребление, отчетено от индивидуалния водомер, гражданите трябва да плащат допълнителен разход за общо потребление, който се сформира по несправедлив начин. Става дума освен за технологическите загуби, и за натоварването на добросъвестните потребители с част от сметките на тези, които нямат водомери, чиито водомери са неизрядни или са декларирали, че не обитават едно жилище, но реално там се потребява вода. Всички тези суми се разпределят върху добросъвестните платци, заяви Манолова. Според омбудсмана проблемът е, че при разпределянето на отговорностите всички задължения и ангажименти падат върху потребителите. ВиК дружествата нямат абсолютно никакви ангажименти. Когато има кражба на вода, всъщност ВиК дружеството нищо не губи, защото етажната собственост плаща от джоба си през това общо потребление. Така дружеството няма интерес да отчита и контролира реално, категорична е Манолова.

12-13_Maya.

По думите й, нормите в България обикновено се пишат в полза на монополистите и толкова важният баланс за интересите на потребителите не се спазва.

Според нея в предложените правила има възможност за двойно плащане на сметките – веднъж етажната собственост, когато не е осигурен достъп, и втори път, когато осигурят достъп. Има сериозна доза лобизъм в това предложение, коментира още Манолова предложението на МРРБ за нов начин на отчитане на потреблението на вода.

Според нея, докато в една етажна собственост всички живеещи не се снабдят с водомери на дистанционен отчет, от промяната няма да има смисъл. Ще се похарчат малко повече пари и някои фирми ще реализират по-сериозен оборот. Същата позиция застъпи и „Софийска вода”.

Относно цената на природния газ омбудсманът коментира, че не е нормално, когато пада цената на природния газ, цената на парното да не пада. В момента плащаме 20% повече за парно при същата цената на природния газ като през 2015 година, каза още Манолова.

ИНВЕСТИЦИИ

МРРБ отпусна средства на Свищов за ремонт на водопреносната мрежа, 6 улици и комплекс „Химик”

12-13---vik_svishtov

Лилия ЦВЕТАНОВА

400 хил. лева безвъзмездна помощ получи община Свищов от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Средствата са за реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата, на 6 улици и комплекс „Химик”. Улиците не са заложени в поименния списък на общината, но имат неотложна нужда от ремонт. МРРБ прояви разбиране и с отпуснатите средства ремонтните дейности по изграждането, рехабилитацията и подмяната на водопроводи по трасетата започват до дни. До края на месец ноември общинското ръководство трябва да отчете средствата пред МРРБ.

12-13-Svichtov-2

Кметът на Свищов Генчо Генчев отправи апел към своите съграждани да създадат необходимата организация, като паркират автомобилите си извън пътното платно, за да могат да се извършват безпроблемно ремонтните дейности.

Ремонтът ще започне от комплекс „Химик“, тъй като през годините там се е очертал сериозен проблем с уличната настилка, водопроводите, канализацията и отводняването. „Поставили сме си за цел да стартираме от „Химик”, за да може да ревизираме изцяло канализационната система и където е необходимо, да се извършат допълнително строително-монтажни дейности. Предвиждаме поставянето на допълнителни отводнителни колектори”, добави свищовският кмет. Той уточни още, че тези средства са извън средствата за ремонт на 45-те улици от поименния списък на община Свищов, за който бе изтеглен заем в размер на 1,8 млн. лв. Градоначалникът допълни, че със средства от ПУДООС предстои да се подмени ВиК мрежата на всички 45 улици и веднага след това започва цялостното им преасфалтиране.

До момента община Свищов е насочила средства за близо 3 млн. лв. във водопреносната система.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си