Нова биокомпонента вдига цената на горивата

0

Цените зависят изцяло от международните пазари, в България има засилена конкуренция между веригите, заяви Светослав Бенчев.

Рязък скок на цените на горивата за сега не се очаква. От лятото обаче се очаква такъв заради добавянето на нова биокомпонента, която е по-скъпа. Това прогнозира в по bTV Светослав Бенчев, експерт на Българската пертолна и газова асоциация.

„През последния месец много нарасна цената на биокомпонента. Ние сме задължени да смесваме както бензина, така и дизела с биогориво. Във всеки един литър трябва да смесваме 6% биодизел и 8% биоетанол. Поне за момента това е записано в Закона за енергията от възобновяеми източници. От март тази година добавяме още една компонента. Това е ново поколение биодизел, което е доста по-скъпо”, обясни Бенчев.

„Поне за момента едва ли ще се усети в цената на горивата, защото става въпрос за много малък процент – това е 1%. Този процент обаче ще продължи да се увеличава“, категоричен е експертът. В момента няма как да се прогнозира дали ще има лятно поскъпване на горивата, отбеляза той.

„Дали ще има по-скъп бензин през лятото, зависи от това колко бензин ще се произведе в Европа и САЩ. Цената в този период зависи както от пътуванията тук, така и в САЩ. През последните две години нямаше летни поскъпвания”, припомни Светослав Бенчев.

„Цените в края на миналата година паднаха заради цените на международните пазари. Сега имаме обратните процеси. Цените на бензина са се качили с 2,5% а на дизела с 2,8%”, обясни експертът. Затова има и  повишение с 4-5 стотинки за литър през последната седмица.

В България по данни на НАП има около 3000 бензиностанции. От тях около 1400 членуват в Петролната и газовата асоциация. 1600 бензиностанции обаче не зависят от никого. Затова няма проблем с конкуренцията, коментира Светослав Бенчев.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си