Николаос Куртидис, представител на Сдружението на строителните предприемачи от област Паралия, Гърция:

След няколко години прекъсване банките в Гърция подновиха отпускането на кредити за покупка на имот, което съживи пазара

Разговаря

Елвира ГЕНОВА

ВИЗИТКА

Николаос Куртидис е представител на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в Гърция от окръг Кавала. Той представлява и Сдружението на строителните предприемачи на южната ни съседка от област Паралия Офринио. Самият той е строителен предприемач и търговец на имоти.

– Г-н Куртидис, лятото на 2015-а, когато Гърция беше в тежка криза, у нас се коментираше, че всяка втора имотна сделка в Гърция е от Българи. Има ли промяна на ситуацията към момента?

– В нашите райони от Ставрос – Аспровалта, цялото крайбрежие на област Кавала и остров Тасос, където работят нашите три офиса, няма промяна на ситуацията. Продължава да е доста засилен интересът на българските граждани за покупка на имот в Гърция и броят на сделките се увеличава с всяка изминала година.

– От какви имоти най-често се интересуват българските клиенти?

– Най-често търсени са имотите за лично ползване, като апартаментите, самостоятелните къщи и парцелите. През последните месеци се увеличиха покупките на терени, в които купувачите застрояват малки къщички или поставят каравани.

– Остават ли атрактивни ваканционни имоти по Беломорското крайбрежие, около Кавала, където по традиция почиват най-много българи?

– Ваканционните имоти продължават да са най-атрактивни, но техният брой не е толкова висок, както беше пазарът преди три години.

– Какъв е ценовият диапазон на имотите към момента в Гърция? И как вървят цените на квадратен метър, сравнени с българския пазар?

– Ценовият диапазон е много голям, тъй като всеки район в Гърция си има своите особености. Цените на имотите се движат от 3500 € до 5 000 000 €. Средностатистическата цена на квадратен метър към момента в Гърция е около1000 €. Разбира се, има предлагане на пазара и на имоти, чиито цени варират от около 600 €/кв. м до 2000 €/кв. м.

– Какво продавате най-бързо и лесно – имоти ново строителство или по-стари? Какво предпочитат гърците?

– Една част от купувачите предпочитат да купуват по-старо строителство – става дума за сгради на 10-15 години, заради по-изгодните цени. По-голямата част от купувачите обаче се ориентират към новото строителство. Причина за това е, че техните критерии за качеството на строителство са по-високи. Изискванията им са по-големи. Нашите наблюдения показват, че 25% от тези купувачи се ориентират към покупка на имот „на зелено “.

– Има ли интерес към инвестиционните проекти като хотели и големи терени за застрояване?

– Да, през последните три-четири години инвеститорите обърнаха погледа си и към Гърция. Имаме реализирани такива сделки не само с български инвеститори, но и с други чуждестранни предприемачи.

– Банковите кредити в момента в България са доста изгодни и хората по-смело теглят и купуват жилища. Каква е ситуацията при вас?

– Няколко години поред банките в Гърция бяха преустановили отпускането на кредити и това се отрази на пазара на имоти. Но през последните месеци някои от банките у нас започнаха да отпускат вече кредити за покупка на имот – обикновено, давайки 60% от пазарната оценка на имота.

– Задържат ли се по-дълго на пазара по-скъпите имоти заради високите данъци за покупката им в Гърция?

– По принцип, който има пари да си купи скъпа къща, съответно може да си плати и разходите по прехвърлянето. Така или иначе процентът на този тип имоти не е толкова голям.

– Какво трябва да знаят българите при покупка на недвижим имот в съседна Гърция?

– Всяко физическо или юридическо лице има право на покупка на имот в Гърция. За целта е необходимо да му се издаде данъчен номер. Разходите по прехвърлянето на имота са около 5,5-6% върху обявената цена, а годишният данък имот е 3-5 €/кв. м на застроената площ. За земята се заплаща 1,5 €/дка. Трябва да се отбележи при всички случаи, че някои от имотите са със специфичен статут и е необходимо извършването на процедури преди неговата продажба. В този смисъл е добре клиентите да се обръщат към сериозните агенции, които са направили предварителна проверка на имотите. Те разполагат с екипи от адвокати и инженери, за да се избегнат евентуални необратими процеси и непоправими грешки при сделките.

– Като председател на сдружението на строителните предприемачи в Гърция поддържате ли контакти с колеги от браншовите организации в България? Какви проблеми дискутирате и как си партнирате?

– Имаме доста такива контакти и винаги насърчаваме колегите да започнат този вид дейност и на гръцка територия, тъй като има големи възможности за печалби.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си