Навигатор Home » Интервю » Николай Ненчев, кмет на с. Раковица: Решихме дългогодишния проблем с водния режим на Раковица

Николай Ненчев, кмет на с. Раковица: Решихме дългогодишния проблем с водния режим на Раковица 

Николай Ненчев управлява село Раковица, община Макреш, четвърти мандат. За пръв път е избран за кмет през 1999 година и до 2003-а приключва първият му мандат. През 2007 г. обаче хората отново му гласуват доверие и оттогава не го свалят. Вече преполовява четвъртия си мандат. Преди това е бил земеделски производител, като млад е работил в кооперативното стопанство. Роден е и е израсъл в Раковица и никога не е напускал селото.

60 процента от старите тръби са сменени, имаме и пречиствателно съоръжение

Разговаря

Цвета ИВАНОВА

– Г-н Ненчев, кое му е хубавото на Раковица, че никога не сте напускали родното си място? Все пак много Ваши съселяни са си тръгнали от тук.

– Раковица е много хубаво село. Разположено е в живописна местност близо до границата със Сърбия. До тук се стига след малко отклонение от пътя Кула – Връшка чука. На 2-3 км се намира прочутият Раковишки манастир. Имаме богата земя, впечатляваща история, създадена добра среда за личен и обществен живот – хубави къщи, обществени сгради. През 1981 година в селото живееха 2000 души. Имаше активен живот, работа, но и веселие. Беше хубаво. Днес не е така, останали сме 430-440 души. Младите хора останаха без работа след ликвидиране на промишлените цехове и селскостопанските звена и тръгнаха към големите градове и чужбина да търсят поминък и прехрана. Живеем в тишина, спокойствие, но и с тъга и мъка по отминалите години.

– Но и останалите тук все пак трябва да живеят!

– Да, намеренията ни за подобряване на инфраструктурата, на условията за живот не са по-малки от преди. Създаваме ги, за да се задържат и малкото останали хора. Крепим селото с огромни трудности. Имаме основно училище, детска градина, добре работещо читалище.

– Кое е най-голямото Ви постижение като кмет през многото Ви години на този пост?

– Не само мое, а на цялото село е решаването на проблема с водоснабдяването. Раковица живя 50 години с воден режим. От 4 години такова нещо няма. Направихме допълнително водохващане и водата вече ни стига. Но свършихме и много други неща. Сменихме 60 процента от старите водопроводи, прокарахме канал за отпадната вода, имаме и пречиствателно съоръжение. До него стига мръсната вода от домовете по главната улица и няколко от махалите. Всичко това стана благодарение на ЕС – с финансиране от неговите програми. Успяхме да обновим тези улици, които бяха разкопани по време на смяната на тръбите. Изградихме и тротоари. Преди дни завършихме асфалтирането на още една улица – тази, която води към гробищния парк. За селото това е важна улица. Дълга е 480 метра, но по нея има само 4 обитаеми къщи. Средствата са от общинския бюджет.

– Чужденци не се ли заселват при вас, намирате се на оживен път?

– Двама англичани си купиха тук къщи, но още не са заживели при нас. През последните години ни притесняват бежанците, които преминават през селото ни на път за сръбската граница. Ние ги залавяме, помагаме с храна и дрехи на тези, които водят деца. Веднъж при нас спряха 22 души. През това лято обаче този поток секна. Вече не преминават покрай Раковица. Други канали ли имат, или въобще ги няма, не зная.

– Има ли сред 400-те жители и млади хора, които се нуждаят от работа?

– Има и ги спасяваме чрез програмите за заетост. 9 души са назначени за срок от 1 година, 12 души са асистенти на възрастни хора – ходят по домовете, чистят, пазаруват, цепят дърва. Имаме социален патронаж, раздаваме и топъл обяд на бедни, болни и самотни. С каквото можем, помагаме на хората – в момента правим списъци за дърва за огрев. Те ще бъдат отсечени от общинската гора и ще се продават на цена 50-55 лв. за кубик.

– Раковишкият манастир има богата история. Има ли много посетители?

– Манастирът е бил център на борбите за национално освобождение. В него е взето решението за вдигане на голямото въстание от 1851 година. Той е много стар – създаден е Х-ХI век, но е бил унищожен от турците. Възстановен е през ХVIII век, но пак е бил съборен. В него е погребан руският офицер Киряев, който е ръководил отряд от доброволци сърби и българи по време на Турско-сръбската война. Сега манастирът се реставрира по проект на Видинската митрополия. Той се финансира от Програмата за развитие на селските райони. Със 700 000 лв. ще бъдат обновени храмът, посетителската част, монашеската обител и магерницата. Дворът също ще бъде променен. Манастирът е отдалечен и затова посетителите не са много. Но обновен, сигурно ще привлича повече хора.

– Раковица е известна с активната си читалищна дейност.

– Раковица е известна в страната със самодейния си театрален колектив. Имаме много хора, които са истински актьори. Тук при нас са се провеждали прегледи на любителските театри. Но от 40 години тази дейност е замряла. Сега я възстановихме. Преди дни се състоя премиерата на пиесата „Старо село накрай света”. Около старите артисти се събра и млада група. С нея ще обиколим всички села на общината, по-нататък може да играем на сцените на Кула и Видин.

– Имате ли нови проекти за следващите години?

– Искаме да обновим училището, детската градина, читалището. Имаме проекти, надяваме се на одобрение и финансиране.

 

Добавете коментар