Нужни са резачки с различни вериги и големина, фантазия и много търпение, за да се превърне сухо дърво в артпроизведение

Известен самоковски дърворезбар вдъхва живот на сухи клони, дънери и корони на дървета. Крум Велев нарича своето изкуство “дървесен карвинг”. В дома му, а и на много места в регион Самоков могат да се видят някои от пластиките и мебелите от резбовано дърво на екстравагантния майстор. Любопитното е, че той твори арт произведенията си само с резачка.

20-KARVING-7 20-KARVING-8

 

 

 

20-KARVING-2

Това изкуство се казва Carving Chainsaw – в превод – резба с моторен трион-резачка. Самоковецът е сред малцината в България, които практикуват карвинг и преобразяват неугледните дънери в изящни произведения на изкуството и в уникални мебели. За да се получат скулптурите, да се моделират мебели и пана от дърво е нужно да се работи поне с 3-4 резачки с различни вериги и големина.

20-KARVING-8 20-KARVING-3 20-KARVING-4

Няма значение какъв вид е дървото, което се обработва, но за предпочитане е то да е добре изсъхнало. Освен декорация и пластики с карвинг технологията се правят и функционални неща като маси, пейки, столове, навеси, беседки и много други. Всеки интериор би се оживил и от резбовани скулптури, които изобразяват от цветя и горски животни до човешки образи. За да се запазят скулптурите във времето обаче, трябва да се третират със специални лакове.

20-KARVING-6
За първи път у нас в края на месец май в курорта Боровец, край ваканционно селище „Ягода“, се проведе „Фестивал на скулптури от дърво с резачка“ или Карвинг фестивал. Идеята е на майстора-резбар Крум Велев, а в начинанието се включиха много ентусиасти.
Фестивали и подобни състезания по карвинг са много популярни по света и се провеждат в редица държави като Америка, Канада, Япония, Хърватия, Чехия, Германия, където това изкуство е добре познато, за разлика от България.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си