Навигатор Home » Имоти » Необитаема сграда на българското консулство в Сидни тъне в разруха

Необитаема сграда на българското консулство в Сидни тъне в разруха 

Масивната сграда, изоставена от години, е потънала в боклуци и е опасна за обитаване

Повече от десетилетие правителството плаща годишно около 3600 долара данъци за изоставената постройка

Сградата на българското консулство в Сидни се разпада, пише австралийски вестник. Дипломатическата служба в сградата, която е работила от 1964 до 2004 г., в момента е дом на гризачи и насекоми, пише в. „Уентуърт къриър”.

Според местни експерти постройката е разположена върху изключително скъп парцел земя. По първоначални оценки цената е най-малко 6,5 млн. австралийски долара (около 5 млн. щатски долара). Сградата на ул. „Карлота роуд” № 4 е с разгърната площ от 809 кв. м и е само на 400 м от градския център. „Всичко това сега е сметище, бърлога на гризачи и убежище за бездомници”, пише изданието. Консулството затвори врати преди 13 години, но българското правителство продължава да плаща годишно около 3600 долара данъци за изоставения имот. Ръждясалата и порутена сграда е в рязък контраст със скъпите жилищни сгради на същата улица и предизвиква недоволството на собствениците на имоти и сгради в района.

Според говорител на българското Външно министерство правителството проучва варианти за бъдещото използване и потенциално развитие на консулството в Сидни, което е работило до преди тринадесет години. Официалната информация е, че мисията ни е била затворена, след като България е решила да „повиши равнището на дипломатическото си представителство” в Австралия с отварянето на посолство в Канбера. „Поради бюджетни ограничения не беше възможно по онова време да работят едновременно посолство и генерално консулство”, е информацията за медиите от българското Външно министерство. Според институцията се обмисля ремонт на сградата и дългосрочно решение на проблема.

 

 

 

Добавете коментар