Некачествени ремонти на пътища гълтат парите на данъкоплатеца

0

Държавата е заделила 311 млн. лв. за изкърпване на автомагистралите, първокласните трасета и най-натоварените участъци във вътрешността

След зимата и дъждовете е ред на пролетта и лунния пейзаж, в кой то са се превърнали републиканската пътна мрежа и улиците в градовете. Държавата ще ремонтира пътищата у нас с 311 млн. лв., като приоритетно ще се работи по изкърпването на автомагистралите, първокласните пътища, както и най-натоварените участъци от второкласната и третокласната пътна мрежа, стана ясно преди дни. Вече се работи по „Тракия” – на територията на областите София и Пловдив, на „Хемус” – в Софийска област, по първокласни пътища в област Враца и на други места. Заделените средства за превантивен ремонт са за близо 570 км пътища през тази година, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Ремонтът на 440 км от тях е започнал миналата година и ще завърши през настоящата. Очаква се да стартира и рехабилитацията на още 130 км пътища. Предвидени са цялостно преасфалтиране на големи участъци, нова маркировка, ограничителни системи и т.н.

Целта е ремонтните дейности по основните направления да приключат преди началото на активния летен сезон.

За да започнат обаче строителни работи, температурата на въздуха трябва да е 10-12 градуса, да не вали, а температурата на вече положения асфлт да е поне 6 градуса, посочват експерти. Според Стефан Чайков, председател на УС на Българската браншова камара „Пътища”, дупките, които се отвориха сега, се дължат основно на резките температурни амплитуди. Те се появили най-вече по шосета, които от дълго време не са били ремонтирани адекватно заради липсата на средства. В момента АПИ събира информация за състоянието на пътищата от директорите на областните управления. Там, където се установи, че има повреди заради некачествено свършена работа, отстраняването им ще е за сметка на поддържащите фирми. Първата офанзива по изкърпването ще приключи в рамките на месец и половина. До средата на май би трябвало най-проблемните участъци да бъдат ремонтирани, казва Чайков. Той подчерта обаче, че процесът е непрекъснат. А разрушенията на асфалтовите покрития са постоянни не само заради температурните амплитуди, но и заради тежкотоварния трафик. Ако по пътищата няма трафик, а се наблюдават температурни амплитуди, няма да има такива поражения, каквито се появяват всяка пролет. Категорично трафикът е този, който генерира основните разрушения на пътната конструкция, обясни експертът. Според него решението е адекватно финансиране на системата и превантивно поддържане на инфраструктурата.

Борбата с дупките у нас и в Европа

Оценката на състоянието на пътищата в България е под средната за ЕС, сочат данни на Европейската комисия. У нас шосетата получават 3,37 пpи cpeдно 4,77 за ЕС. Държавата с най-висока оценка е Xoлaндия – 6,14 при 7 максимална. В топ 5 са още Фpaнция (6,05), Aвcтpия (5,99), Пopтyгaлия (5,91) и Дaния (5,71). Гepмaния, която често е сочена за пример за качество на пътищата, е поставена на осмо място с 5,55.

Разликата в качеството и състоянието на пътищата се дължи основно на технологията, по която те се строят и ремонтират. В Германия например ремонтът на магистрала се прави по метода „сандвич“. Съставките са студоустойчив слой на основата, чакълесто-пясъчна основа от 25 сантиметра, укрепена с цимент, следва циментобетон с дебелина 27 сантиметра. А последният слой най-често също е от бетон или от специална елмазнофрезована смес. Между различните слоеве се поставя геотекстил, който изпълнява и дренираща функция. Поставят се и дюбели за съединение на съседните плочи. Тази технология обаче има и съответната цена – километър ремонтиран път излиза 2 млн. евро.

България поне на този етап не може да си позволи заделянето на толкова средства. За сравнение – при последните по-значими ремонти по „Тракия” и „Хемус” бяха похарчени 100 млн. лв. за 90 км, което прави малко над 1 млн. лв. на километър. Предвид напредъка на технологиите се приема, че новопостроен път трябва да издържи без ремонти около 15 години.


4-5_Vodiiii.-paralel-24-5_Vodiiii.-paralel

Германските магистрали отдавна вече са станали синоним на качество и надеждност


За този период трябва да се предвидят относително малки средства за текущо поддържане. То включва отводняване, работа по обезопасителни системи и други подобни дейности. При появата на пукнатини в настилката за запълването им най-често се използва смес от битумна емулсия, вода, дребнозърнеста фракция, пясък и каменно брашно. Тя се полага най-често на студено, а целта е да се възстанови водонепроницаемостта на най-горния слой. Обикновено такива ремонти се правят на дълбочина от 3 до 6 милиметра. След осем-девет години могат да се появяват дупки, но не трябва да са такива, които да изискват основен ремонт, твърдят специалистите. След 15 г. трябва да се направи сериозен ремонт, за да се възстановят експлоатационните характеристики на пътя. Тогава се подменя основата на дълбочина от поне 10 см, а най-често се стига до 30 см. Най-горният пласт на новата настилка пък трябва да е от 1 до 15 см. Така се постига равен горен пласт, който не допуска навлизането на вода под рециклирания пласт, и се удължава експлоатационният живот на настилката.


4-5_Vodiiii.-34-5--NEW-2

В България ремонтите се извършват все още така


През последните години и в България се използват най-нови технологии в пътищата, посочват от Пътната агенция. От там дават пример, че преди повече от година бе отменена забраната за движение на тежки камиони при температури над 35 градуса по новоизградените и ремонтираните пътища.

Министър Николай Нанков:

Слагаме край на работата на парче

4-5--KARE-VODI.Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки по пътищата в страната, изчисли за медиите регионалният министър Николай Нанков. По думите му, 40-50 млн. лв. на годишна база се влагат в кърпежи на републиканските пътища и още толкова отиват за общинските. Според него този неефективен и неустойчив метод на действие трябва да бъде прекратен и вече се работи за дългосрочно решение.

„30 години политиката е била дупките по пътищата да се пълнят със студена смес след края на зимния сезон и в есенно-зимни условия отново да „цъфнат”, отбеляза министърът. Той увери, че се търси вариант за кардиналното решаване на проблема, и отчете, че 8000 км от 20 000 км републикански пътища са в лошо или много лошо състояние. Същото важи и за над 12 000 км от 20 000 км общинска пътна мрежа.

Министър Николай Нанков допълни, че в момента на годишна база около 400 км пътна мрежа държавата успява да рехабилитира напълно. Освен средства от тол системата и от бюджета пари за пътни ремонти ще се търсят и от нов фонд, свързан с пътната безопасност, който ЕК създава. С въвеждането на тол системата нашите прогнози са, че ще успеем 3-4 пъти по-голям брой пътища да ремонтираме на годишна база. С такива темпове за около 6-7 години ще сме готови с пълна рехабилитация на пътищата в страната, изчисляват Нанков и експертите от МРРБ.

Карлос Контрера, общински съветник в СОС:

Освен санкции време е някой да бъде осъден

4-5-PoziciaОсвен налагането на санкции крайно време е някой да бъде осъден за некачественото изпълнение на ремонтните дейности. Това заяви общинският съветник от ВМРО и председател на групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет Карлос Контрера

Знаем си дупките в крайградските райони и улиците, които от 40 години не са виждали ремонт. Там живеят хора. Няма да се реши проблемът с поставянето на полицаи, нито с броене и статистика. Трябва адекватна инвестиция и качество, заяви Контрера.

Разглеждам предложението на премиера като призив да се започне вършенето на работата от институциите, каза той.

Съветникът добави, че в Столична община е имало големи политически дебати по темата с ремонта на улиците в София. Самият той е поставял в остра декларация проблема, че северните райони на столицата са забравени и там не се ремонтира.

А има и улици, като например в район „Витоша“, които са проходими само с джип, там също хората плащат данъци и такса „смет”, заяви Контрера.

Той направи сравнение между данъците, които плащат живеещите в „Бояна“ и „Драгалевци“, където цените на имотите са доста високи и обслужването, което получават – там се ремонтират само 2-3 улици на година. По отношение на контрола – непрекъснато сме в един вихър от обществени поръчки. Това бави инвестициите. Пари има тази година, но те се харчат на 60-70%, защото идва някой, който отменя поръчката. Да не забравяме, че миналите 2 години имаше големи инвестиции за булевардите, а за междублоковите улици по-малко. За 2018 г. са заложени повече пари за по-малките улици в кварталите, каза Контрера.

ПРАВАТА НА ВОДАЧИТЕ

При материални щети върху автомобила заради дупка на пътя водачът има право на обезщетение, ако има застраховка „Каско”, информира Благой Анков от Асоциацията на българските застрахователи. Вече не е нужно непременно да се вика полиция в такива случаи, напомни той.

Но дори да нямаме застраховка „Каско”, отново можем да търсим правата си, ако сме потърпевши от разбитите пътища. Тогава можем да съдим общината или АПИ, коментират адвокати. Проблемът при такива дела е, че е нужен констативен протокол, че не сме виновни за инцидента, уточняват специалисти. Нужни са ни свидетели или запис от камера.

Проблемът е, че когато гражданите успеят да осъдят общината или държавата или ги осъдят застрахователите, накрая пак плащат данъкоплатците, категорични са адвокатите.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си