След 84 години отсъствие от правния мир монументът на Шипка получи акт за собственост и влезе в кадастъра  

Едно от най-посещаваните места и национален символ на страната – Паметникът на свободата Шипка, е бил с неизяснена собственост 84 години след откриването си. Административният пропуск е довел до юридическия абсурд да няма кой и как законово да предприема мерки за неговото опазване и защита от природни бедствия и други катаклизми. Паметникът винаги е бил държавна собственост, но документи за това няма. След 90-те години с влизане в сила на новия закон той е трябвало да бъде актуван съгласно разпоредбите на Закона за държавната собственост, но и това не е сторено. Така на практика паметника го няма в кадастралната карта, нито в правния мир.

Никой от предишните директори на парка музей през годините не е уредил законния статут на паметника, дори и след изричните указания на инспектората към Министерството на културата, който дава и предписания за консервация и реставрация на сградата на паметника. Цялата административна процедура се задвижва в края на миналата година и всички документи са събрани. Направено е геодезическо заснемане на района и вписването му в кадастралния план на землището на град Шипка, издадена е и скица на сградата.

12-13-6IPKA.3Писмото с акта за публична държавна собственост на паметника пристига преди седмица. Данъчната му оценка е 148 000 лв., уточнява директорът на парка музей д-р Чавдар Ангелов.

Липсата на акт за собственост на националната светиня на практика е довела до това, че и към момента Паметникът на свободата няма застраховка. С издадения вече акт за публична-държавна собственост обектът, който се намира на 1331 м надморска височина, вече може да бъде застрахован срещу различни видове рискове.

Според д-р Чавдар Ангелов отстраняването на административните пропуски дава възможност още тази година да се задвижи процедурата по изработване на цялостен проект за консервация и реставрация, както и осветяването на фасадaта на паметника, така че да се вижда отдалече. Една от идеите е паметникът, символ на българското освобождение, да засвети в цветовете на националния трикольор.

Най-голямата светиня на България получава наистина възможност за реално обгрижване, което наистина заслужава. Вече няма оправдание и пречки за законно проектиране на ремонт, консервация и реставрация на паметника. А те от години са крайно нужни, категорични са от екипа на националния парк музей „Шипка – Бузлуджа”.12-13-6IPKA.2

ИСТОРИЯТА

Въпреки че е открит през август 1934 г. в присъствието на държавния глава цар Борис Трети, основният камък на Паметника на Свободата е положен 12 години по-рано – на 24 август 1922 г. Строежът е завършен през 1930-а, а средствата за изграждане на паметника са събирани като доброволни дарения от целия народ.

Конкурсът за паметника е спечелен от архитект Атанас Донков и скулптора Александър Андреев, който заедно с Кирил Шиваров изпълнява монументалната фигура на лъва. Инвеститорският надзор на строежа се осъществява от архитект Генчо Скордев.

ИНВЕСТИЦИЯ

11 млн. лв. за обновяване на старата част на Велико Търново

Лилия ЦВЕТАНОВА

Над 11 млн. лв. са осигурени за обновяване на техническата инфраструктура в старата част на Велико Търново, част от квартал „Чолаковци“ и пешеходната му връзка с жилищен комплекс „Бузлуджа“. Строителните дейности са част от големия проект на общината „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“. Реализацията на мащабното инвестиционно намерение бе отчетено от заместник-кмета проф. Георги Камарашев и ръководителя на проекта инж. Динко Кечев.

12-13-TARNOVO.
Строителните дейности по обновяване на инфраструктурата в старата част на Велико Търново вече са в ход

38 улици и площадни пространства в старата градска част ще бъдат обновени по одобреното инвестиционно намерение. Така тя ще стане още по-красива и атрактивна за жителите и туристите. Строителните дейности вече са в ход. По уличната мрежа, където се налагат аварийни и неотложни ремонти на ВиК съоръжения, дейностите по проекта все още не се изпълняват. Финансирането на подмяната на ВиК инфраструктурата е осигурено от републиканския бюджет и не е част от реализацията на европейския проект. Инвестиционното намерение „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“ включва следните дейности: подмяна и обновяване на уличните настилки, тротоарите, пешеходните алеи, стълбищата, елементите на градското обзавеждане, озеленяване и залесяване, монтаж на енергоспестяващо улично осветление. Автентичният вид на настилките в квартал „Варуша“ ще бъде запазен. Пет от обособените позиции по проекта обхващат градска инфраструктура в Старо Търново. Тук влизат и площадите „Самоводски пазар“ и „Съединение“. В тази част е и рехабилитацията на изгледните площадки на ул. „Стефан Стамболов“. Вторият акцент е поставен върху подобряването на градската среда в квартал „Чолаковци“ и пешеходната връзка с квартал „Бузлуджа“. Така се постига надграждане на вече реализирани проекти, спечелили европейско финансиране в предния програмен период.

Очакванията са строителните дейности да приключват до края на годината и да бъдат отчетени до средата на 2019 г.

Надстрояват Телефонната палата в София

Телефонната палата на ул. „Гурко“ в София ще бъде надстроена с един етаж. Това стана ясно от публикувания работен устройствен план, съгласуван и одобрен от главния архитект Здравко Здравков.

В документа е записано, че това ще стане, „без да се променят начинът и характерът на застрояването”. Според графичната част сградата трябва да увеличи височината си с 4.5 метра. Предвижда се основен ремонт на покрива, както и промяна на покривните линии. Работният градоустройствен план, подписан от арх. Здравков, е съгласуван с НИНКН в края на миналата година. Сградата на ул. „Гурко” е построена през 1938-1939 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Тя е на шест етажа и е с разгърната застроена площ от 13 400 кв. м и още 3000 кв. м подземно ниво, а прилежащият терен е 4100 кв. м.

Намира се в идеалния център, в непосредствена близост до основните търговски улици в София, срещу петзвезден хотел и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.12-13_tel_palata.

Сградата на Телефонната палата е паметник на културата и е собственост на бизнесмена Васил Божков, който я купи от БТК срещу 17 милиона евро миналата година. Предвижда се обектът да се превърне в дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство. В момента екип от експерти от знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата. Вярваме, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата. Плановете за музея ще бъдат представени на широката общественост, обявиха наскоро от компанията „НГ Проперти”, която е собственост на Васил Божков.

В тази сграда ще се прави музей, голяма зала и административна част. Това е един добър пример за запазване на тези сгради, коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

КАУЗА

Строителният техникум в Бургас възстановява с дарения мозайка на Колю Фичето

Строителният техникум в Бургас започва кампания за възстановяване на мозайката на своя патрон Колю Фичето върху фасадата на сградата. Стенописът е лицето на училището и през годините се превърна в културно наследство на града, но към днешна дата е доста амортизиран и не прави добро впечатление. Цялата площ на мазилката е разпукана, липсват отделни елементи. Паното е до главния вход на професионалната гимназия, вижда се от централния булевард „Стефан Стамболов“ и се възприема като един от емблематичните за града символи.

Идеята за реставрация на стенописа е стара мечта на бившите възпитаници на училището, които сега работят тук като учители – помощник-директорът Минка Кюркчиева и арх. Събин Попов. Те са основните двигатели на идеята, зад която вече се присъединяват и редица бивши възпитаници на училището.

12-13-Mozaiki.Мозайката е правена преди половин век – през 1965 г., висока е 10 м., широка – 5 кв. м., техниката на изпълнение е сграфито. Това означава, че върху тухлената стена са били положени четири пласта мазилка, всеки с различен цвят. Авторите очертават произведението „в детайл“ и „остъргват“ един или повече пластове, за да открият желания цвят, или да създадат релефи и контури. Така техниката дава възможност както за релеф, така и за цветност.

Авторите на произведението са известните художници и основатели на Школата по мозайки в Бургас – Райна и Енчо Рачеви. Те подкрепят идеята за реставрацията и са щастливи от факта, че младите поколения се грижат за ценностите на града и не ги оставят да се рушат. Авторите се ангажират да съдействат и да консултират цялата реставрация. Предоставили са оригинални снимки от създаването на паното.

В края на миналата година произведението е детайлно обследвано от председателя на Дружеството на художниците в града – Митко Иванов. Той установи , че има напукани, както и напълно отлепени участъци. Взета е проба от люпещите се парченца мазилка. Направени са консултации с национално известни стенописци и технолози. Необходимият финансов ресурс за реставрация на мозайката е около 15 000 лв. Възстановителните работи включват наемане на скеле, измиване с пароструйка на оригиналната част, премахване на унищожените участъци и възстановяване на оригиналния контур по архивни снимки. Паното ще се измаже с мазилка, максимално близка до оригиналната, като бъде спазена структурата и техниката на полагане, характерна за сграфитото. Ще се постигнат цветове, близки до оригиналните.

Проектът е на Дружеството на художниците в Бургас, което ще изпълнява възстановителните работи под надзора на авторите. Контролът ще се осъществява от училището и от обществения съвет към гимназията. Срокът, който е необходим за обновяване на паното е около 20 дни. За събирането на необходимите средства, настоящите ученици са подготвили свои авторски творби – рисунки, скици, графики и други, които ще бъдат предложени на благотворителен търг. Предстои уточняване на датата, а инициаторите канят всички съпричастни към идеята, да се включат в кампанията.

Свежи фасади за по-дълго време с DEKO professional Полиуретанова нано мазилка с фибриOrgahim

ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ DEKO professional Полиуретанова нано мазилка с фибри?

DEKO professional ® Полиуретанова нано мазилка с фибри се използва както за финишно покритие на сертифицираната топлоизолационна система DEKOTHERM®, така и за нови повърхности или при реконструкция на стари сгради. Мазилката се произвежда с различни структури – драскана D 1.5 mm и влачена B 2 mm. Оцветява се безплатно в 127 цвята по картел DEKO professional.

Благодарение на точно подбраните компоненти в мазилката тя притежава следните свойства:

Уникален самопочистващ ефект; устойчивост на стареене, лесно нанасяне и структурира; отлично сцепление с основата; висока паропропускливост; ниска водопоглъщаемост; отлична устойчивост на механични въздействия; отлична устойчивост на неблагоприятни атмосферни влияния; висока устойчивост на цвета на UV лъчи; формира защитно покритие, устойчиво на гъбички, плесен и бактерии; добра еластичност; устойчивост на миене.

Свойствата на полиуретана като добавка в DEKO professional Полиуретанова нано мазилка с фибри са висока устойчивост на износване, висока устойчивост на удари, отлични амортизационни, термофизични и еластични свойства, еластичност, възпрепятства образуването на микропукнатини, способност да се намали до голяма степен изсветляването на цветовете, съхранявайки ги във времето, отслабва значително влиянието на топлинния цикъл, запазвайки микроструктурата на покритието за по-дълъг период от време.

Нано дисперсия

Причините за използването на нано дисперсия в производството на DEKO professional Полиуретанова нано мазилка с фибри са по-дълбокото проникване на наночастиците. Така се получава по-трайно покритие на повърхността. Фините, но много на брой пори с наноразмери осигуряват отличната й въздухо- и паропропускливост. Същевременно с това не позволяват проникването на вода в тях. Предпазват я от ерозия и напукване по време на замръзване. Всичко това е съчетано с високо водоотблъскване и ефекта на „фотокатализа“, чрез който се постига както самопочистване на фасадата, така и възпрепятстване на образуването на плесени. По този начин тя остава по-устойчива във времето, запазвайки свежия си вид.

Фибри

Чрез DEKO professional Полиуретанова нано мазилка с фибри е ценен фиброармиращ продукт, който предпазва от напукване и придава дълготрайна устойчивост на фасадите. Влагането на фибри в мазилката действа като армировка, която осигурява повишаване на показателите за якост – дълготрайност и устойчивост при екстремни механични натоварвания. Съдържащите се в мазилката от серията DEKO professional® фибри редуцират образуването на микропукнатини, а пластичните деформации се свеждат до минимум благодарение на тях. Така се получава конструктивен материал с гарантирано високи качества.

Всички тези компоненти, правилно подбрани и прецизно дозирани, създават един висококачествен финишен продукт, подходящ както за големи жилищни сгради, така и за по-малки еднофамилни къщи.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си