Недостиг на работна ръка по морето

0

Недостиг на персонал за летния сезон по родното черноморие отчитат хотелиерите в страната. По тази причина бизнесът започна да кани наши сънародници от българската диаспора в Украйна, Молдова и Сърбия да работят в нашите курорти по морето.

Сред основните причини персоналът да не достига е засилената емиграция с цел работа към Германия и Великобритания, ниските заплати и многото обекти.

Според експертите отварянето на трудовите пазари в Европа изтегля по-подготвените кадри навън. На този фон, в морските ни курорти набирането на персонал започна по-рано от обикновено.

Търсят се всякакви позиции, но най-голям недостиг има за по-квалифицираните хора – главни готвачи, администратори и управители.Заплатите, които се предлагат, за готвачи се движат между 800- 1200 лева, администраторите получават 600-800, а за по-ниските позиции, като камериерки, чистачи и миячи, възнаграждението е 400-500 лева.

Толкова е заплатата и на сервитьорите, но те получават и процент от оборота. Официална статистика за сезонната заетост по морето няма, но по изчисления на бранша за обслужване на курортите по Черноморието трябват поне 100 000 души, от които две трети – на юг.

Още преди два месеца председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин обяви, че се очаква проблем с работната ръка. Организацията поиска от социалния министър д-р Хасан Адемов България да издава зелени карти за привличане на работна ръка и от съседни държави.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си