Освен по „Графа” ремонти на трамвайните трасета се предвиждат на още две места в града

Катя ТОДОРОВА

Дългоочакваният ремонт на ул. „Граф Игнатиев” в столицата ще започне на 8 май. Вече има готовност за цялостна реконструкция на улицата и околната зона.

От общината определят и тазгодишния строителен сезон като тежък. Част от обектите ще се довършват през 2019 г. Отново акцентът е върху големите улици и булеварди, като по-значимите обекти, където ще се правят ремонти, са около 20.

София получи 151 млн. лв. от правителството за ремонти в центъра. Кметът на София Йорданка Фандъкова вече е подписала договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Повечето от обектите, финансирани от държавната хазна в столицата, са свързани със затруднения в движението. Сериозно внимание се обръща на релсовите трасета за трамваите. Предвижда се цялостна реконструкция на релсите освен на ул. „Граф Игнатиев”, и на ул. „Каменоделска” и на бул. „Цар Борис III”. Планира се в края на май да тръгне и пълен ремонт на подлеза на бул. „България” и „Ив. Гешов”, където състоянието е тежко и се цели също координация със строителството на метрото.

Продължава и работата по редица обекти от миналата година. Общината има готовност за преасфалтиране на бул. „Христофор Колумб” в кв. „Дружба” – след 15 юни. Предстои и подобен ремонт на поредната отсечка на Източната тангента след 15 май, както и на участък от бул. „Васил Левски” – от Ректората до „Патриарх Евтимий”.

Сред обектите, за които има все още процедури за избор на изпълнител, но работата по тях трябва да започне тази година, е и тунелът на „Люлин”, който не е ремонтиран, откакто е построен. По бул. „Тодор Каблешков” се предвижда възможността за изграждане на трамвайно трасе. Предстои до края на май да има избран изпълнител за реконструкция на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III”, както и изпълнител за реконструкция на зоната около храм „Св. Александър Невски”.

Големите обекти, които са част от проектите по ОП „Региони в растеж” – двете зони и интегрираният проект за модернизация на градския транспорт, са на стойност близо 88 млн. лв. Те ще се изпълняват в рамките на две години. От бюджета на СО има около 37 млн. лв. за основни обекти и около 39 млн. лв. за квартални улици и тротоари.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си