На 5 май: Емблематични сгради в 7 български града ще засветят в синьо

0

На 5 май 2019 г. отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония, наричана още болестта на сините устни. По този повод, като част от кампанията „Дари дъх”, в 7 града на България различни сгради ще бъдат осветени в син цвят. Целта е да се привлече вниманието на обществеността към това сериозно социално значимо заболяване. Националният дворец на културата в София ще засвети в синьо за четвърта поредна година, като към кампанията ще се присъединят и други градове, с което ще се покаже съпричастността към проблемите на пациентите с това заболяване. В синьо ще бъдат осветени и сградите на общините в Пловдив, Бургас, Стара Загора, както и Фестивалният комплекс във Варна, екомузеят с аквариум в Русе и параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен.

Кампанията „Дари дъх” иска да фокусира вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония („невидимата болест” или „болестта на сините устни”), като същевременно с това покаже съпричастност към тях и близките им. С тази диагноза се живее трудно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е значително. Затова е наложително пациентите да бъдат добре информирани относно ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздействие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот, казват организаторите.

Невидимата болест те превръща в зависим от кислородния концентратор. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се оказва огромно изпитание. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. състрадателно лечение, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас. Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация, която към момента не се извършва в България”, споделя Наталия Маева, председател на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си