1,8 млн. лв. ще струва на Столична община ремонтът на парк „Владимир Заимов”

Основните акценти в него са екологията и строителството на третия лъч на метрото

Катя КОСТОВА

На 12 януари кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе за разглеждане и одобрение в Столичния общински съвет (СОС) проектобюджета на общината за 2018 г. Общата сума е 1,433 млрд. лв., като основният му акцент е екологията. Местните данъци и такси няма да се увеличават, но същевременно се осигуряват по-високи приходи. Капиталовата програма се предлага да е в размер на 492,988 млн. лв. Над 75% от тези средства са заделени за проекти с европейско финансиране. Близо 103 млн. лв. са предвидени за ремонти на пътна инфраструктура, като различното е, че се изравняват средствата за обновяване на големи артерии и вътрешноквартални улици. Новият основен приоритет е свързан с повишаване на качеството на атмосферния въздух.

Най-много пари се планира да бъдат изхарчени за строителството на третия лъч на метрото, който е и важен екологичен проект. Близо половината дейности от първия му етап вече са изпълнени. До края на 2019 г. трябва да бъдат построени 12 км от третия лъч от бул. „Владимир Вазов” до Софийския околовръстен път при „Горна баня”. В бюджета за 2018 г. е планирано да бъде продължено и обособяването на буферни паркинги при метростанцията на Националния стадион „Васил Левски“ и на една от спирките в ж.к. „Люлин“. Целта е да се намали притокът на автомобили към центъра на столицата и по-този начин да се ограничат рисковете за чистотата на въздуха в тези райони на града.

12-13_Budjet_Sofia.2
1,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати за почистване на 10 км от коритото на река Искър в столицата

Други по-малки проекти също са свързани с екологията. 3 милиона се заделят за почистването на речните корита на територията на Столична община. Половината от сумата ще отиде за 10 км от р. Искър в участъка от края на 500-метровия участък под язовирната стена на яз. „Панчарево” до началото на корекцията при летището. Работи се и по инвестиционен проект за корекция на коритото на реката с цел предотвратяване на риска от наводнения.

До края на 2018 г. се планира старт на ремонта на парк „Владимир Заимов”, който ще струва 1,8 млн. лв. Предвижда се обновяване на настилките и осветлението, изграждане на нова детска площадка и на атракционно съоръжение – сух фонтан. Ще бъдат направени още зони и тенис маси, площадка и алея за кучета. През годината трябва да тръгне и обновяването на парка в 10-и микрорайон на ж.к. „Люлин“. Ще се направят нови алеи и осветление, детска площадка, ще се монтират устройства за видеонаблюдение и информационни табели, ще има ново озеленяване.

12-13_Budjet_Sofia.3
С 23 км нови велоалеи трябва да се сдобие столицата до края на годината

В бюджета за 2018-а е предвидено финансиране за изграждането на нови 23 км велоалеи. Те ще са по бул. „Ген. Скобелев“ и бул. „Патриарх Евтимий“ от Руски паметник до бул. „Витоша”, по ул. „Обиколна“, като това е продължение на съществуващата алея до ул. „Димитър Пешев“. Велоалеи ще бъдат изградени и по булевардите „България“ и „Братя Бъкстон“, които ще са продължение на изградената алея до бул. „Цар Борис III“.

36 млн. лв. са заложени в бюджета за подобряване на визията на общинските здания, като 21 милиона ще дойдат от ОП „Региони в растеж“. От тях за паспортизация на общински сгради, проектиране на разширения на училища и детски градини, както и за внедряване на мерки за енергийна ефективност трябва да бъдат инвестирани 3 милиона. Общо 6 здания ще бъдат разширени – в кварталите „Драгалевци“, „Княжево“, „Павлово“, а също и в районите„Подуяне“ и „Илинден“.

12-13_Budjet_Sofia.4
С европейско финансиране ще започне цялостна модернизация на 24 обекта от образователната инфраструктура

През 2018 г. с европейско финансиране ще започне цялостна модернизация на 24 обекта от образователната инфраструктура. Инвестиционните проекти за тях са готови, като за някои от обектите вече тече процедура за избор на изпълнители. Има шанс, при липса на обжалвания, реализацията им да започне още през април, но ще бъдат завършени през 2019 г. За проекти в училищата, където се изискват повече средства, общината ще кандидатства за финансиране и по Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Вече са разработени 14 проекта, като 4 от тях са получили одобрение от фонда. През 2018 г. се очаква това да стане и за останалите.

400 хил. лв. са предвидени за ремонт на сгради на читалища и 600 хил. лв. за административни здания. До 2020 г. трябва да бъдат обновени и двата общински културни института (ОКИ), по които досега не е работено – в районите „Средец“ и „Надежда“.

Столицата избира свой цвят

2018-а ще бъде годината, в която българската столица ще избере свой цвят. В него ще бъдат боядисани всички елементи на градската среда, като стълбовете на светофарите или кошчетата за отпадъци.

12-13_Budjet_Sofia-KARE-1
Очаква се насрочването на конкурс за обновяването пространството пред Централната жп гара на София

Унифицираният цвят ще бъде определен от експерти. Въвеждането на правилата ще стане с новата наредба за градския дизайн. Приемането й зависи от влизането в сила на промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които са вече внесени в парламента. По определянето на цветовия облик на града ще започне да се работи още в началото на годината.

До края на 2018 г. се очаква да се проведат и архитектурните конкурси за обновяването на пространствата на площад „Света Неделя” и пред Централната жп гара.

УЛЕСНЕНИЕ

34 услуги на общината се плащат електронно

От тази година 34 административни услуги в София могат да се заплащат по електронен път. Те са за издаването на документи за регистрация на лицата, като удостоверения за настоящ адрес, свидетелство за наследници и други.

12-13_Budjet_Sofia-KARE-2_1
Приложението за плащане по електронен път

Приложението за плащане по електронен път е изградено и работи в тестов режим. За да може столичани да се възползват от тези услуги, ще е необходима еднократна регистрация в електронния портал на София. Изграден е и сайт за обществени консултации.

Прогнозите за 2018 г. са постъпленията от данъци да са с 13 млн. лв. повече от предишната година. Ръстът на неданъчните приходи пък ще е 17 млн. лв. Основният принос за увеличаването ще дойде от данъците за възмездно придобиване на имоти.

През декември Столична община отчете 30 млн. лв. повече приходи за ноември спрямо същия месец на 2016 г. Дългосрочните задължения пък към 30 септември 2017 г. са били близо 635 млн. лв. По-голямата част от тях са свързани с проекта за столичния метрополитен. След тях са взетите заеми за изграждането на Завода за третиране на отпадъци, за рехабилитация на пътища, за закупуване на нови превозни средства за градския транспорт.

Инж. Иван Тотев, кмет на Община Пловдив:

Трябва да планираме средствата умно

12-13-Plovdiv--1Рекорден бюджет очаква Пловдив през 2018-а, обяви в средата на декември кметът Иван Тотев. Финансовите параметри на общината насочват към сума от над 300 000 000 лева. Бюджетът ще бъде разгледан в ОбС на 31 януари.

Една от основните причини за крупната финансова рамка са добрите постъпления в местната хазна – повече са приходите от данък недвижими имоти, данък автомобили, без да са увеличени данъците, коментират от администрацията. Данък придобиване при покупко-продажба към момента е около 16 000 000 лева. Очакванията са 2018-а да е икономически активна година и затова този данък е планиран в подобен размер. До 15 декември 2017 г. на територията на община Пловдив са били извършени сделки за над 600 000 000 лева, а очакванията са през новата година те да са в подобни обеми, 12-13-Plovdiv--2което оформя оптимистичен бюджет. „Ще бъдем доста притиснати и затова бюджетът трябва да се помисли умно, защото всички звена искат малко повече пари за тази година, от което сме малко притиснати”, уточни градоначалникът на Пловдив. А общината иска да направи доста неща – например на дневен ред идва проектът за нов мост над река Марица в Пловдив, свързващ бул. „Копривщица” с бул. „България”, идва моментът и за пробива „Модър – Царевец”, който е отлаган с години, но е крайно необходим за града, налага се реновиране на ключовия булевард „Христо Ботев”, на булевард „Даме Груев“ в квартал „Кючук Париж“, който е с павета и в крайно окаяно състояние, а трафикът през него е сериозен, както и редица други обекти.

12-13--Plovdiv-3
В бюджета на града са заложени средства за връзката „Модър – Царевец”, както и за нов мост над р. Марица, за които вървят отчуждителни процедури

В Пловдив, както и в останалите градове, администрацията трябва да планира увеличението на минималната заплата, върви се към оптимизация дейностите и на двете общински предприятия „Чистота” и „Паркове и градини”, планирани са още 1 000 000 лева за увеличаване курсовете на градския транспорт. Бюджетът на Пловдив в първичния му вариант бе внесен на 20 декември. До средата на януари ще се избистря капиталовата програма и приоритетите й, уточняват от екипа на кмета. Проектобюджетът на града вече е качен на официалната страница на Община Пловдив. От там става видно, че през новата година градът ще разполага с по-малко от предварително анонсираното. Точната заложена цифра за харчене от местната хазна през 2018-а е 273 511 703 лева. Тя е доста по-нисък от очакванията на пловдивчани заради прогнозните над 300 милиона лева. Оказва се, че едно от перата, за които Пловдив ще харчи най-много, е за заплати на общинските служители. Те са близо 10 000 на месец и за тях отива около половината бюджет.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си