Президентът Радев:

Децентрализацията на общините няма алтернатива

„Необходимо е разработването на ефективна национална политика за регионално развитие – заяви президентът Румен Радев по време на 31-вото общо събрание на Националното сдружение на общините в България. Сигурен съм, че децентрализацията на общините няма алтернатива“, заяви още Радев.

По думите му, местната власт може да извади хората от апатията. „Друг е въпросът готови ли сме за децентрализацията на общините. Това е европейският модел, който движи прогреса в много държави. Когато тя стане, трябва да има много ясни механизми за нейната реализация. Те се разработват предварително. Не трябва да има никакви гейтове и корупционни схеми. Трябва да създавате прозрачни механизми, когато разпределяте бюджета надолу“, каза още Румен Радев.

Според него е необходимо и разработването на ефективна национална политика за регионално развитие, защото без нея няма излизане от демографската криза. „Без вас не можем да се справим с тази криза, с бедността, с неграмотността, а това изисква активна работа с всички останали институции. Трябва да търсим печелившите механизми. Разчитам на много по-сериозен диалог и между вас“, коментира още президентът. По думите му, едни общини вече имат сериозен капацитет за сериозни проекти, а други все още не са го развили, което задава посока на много предстояща работа.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си