На днешния ден е открита най-високата сграда в света – Бурж Халифа

0
196

На днешния ден 4-ти януари 2010 официално е открита най-високата сграда в света – Бурж Халифа.

Тя е известна още като Бурж Дубай или “Дубайската кула”. Наименованието идва от името на настоящия президент на Обединените Арабски Емирства, шейх Халифа Бин Заид Ал Найан.

Бурж Халифа е висока 828 метра и има 162 етажа. Фасадата е покрита с 22 000 стъклени панела, а площта й се равнява на 17 футболни игрища.

Бурж Халифа държи рекорд сред сградите с най-много етажи в света, за асансьор с най-дълъг път на издигане, за най-висока наблюдателна площадка (на 124-тия етаж) и други.

За удобството на обитателите, служителите в многобройните офиси и посетителите на небостъргача, работят 49 скоростни асансьора и осем ескалатора. Асансьорите могат да развиват скорост до 18 метра в секунда.

По-ниските етажи са заети от първия в света хотел „Armani“ на прочутата италианска компания. Между 19-ия и 108-ия етаж са разположени 900 апартамента, а над тях – офиси на различни компании. Край сградата се намират най-големият в света търговски център – Dubai Mall, езеро с площ 24 хектара и няколко фонтана.

Ейдриън Смит, 65-годишният канадски архитект, чиито проект е Бурж Халифа разказва, че модерния шедьовър е оприличен на пустинното цвете Hymenocallis, но вече след като проектът е завършен на хартия. Днес гледайки сградата, вертикално от върха надолу, Бурж Халифа изглежда точно като това бяло цвете.