В откриването участва и зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Организацията направи редакция на етичния си кодекс

Катя КОСТОВА

Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) отбеляза своя четвъртвековен юбилей. В откриването на тържественото събрание по този повод присъстваха зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, представители на браншови и работодателски организации, КРИБ, КСБ, Нотариалната камара, Българският институт по стандартизация, софийската адвокатска колегия, няколко търговски банки и застрахователни дружества.

В изказването си на откриването заместник-министър Лъчезар Борисов подчерта, че вече 25 години сдружението налага високи бизнес стандарти и етични норми. НСНИ представлява специалистите на пазара на недвижимите имоти и гарантира професионализма на своите членове пред потребителите, държавата и бизнеса. Той акцентира върху положителната дейност на НСНИ относно привличането на инвестиции в България, разгръщането на позитивни тенденции на пазара на имотите и развитието на строителния сектор. Запазването на добрия инвестиционен климат в страната е необходим за устойчивия растеж на имотния пазар, затова основните насоки, по които работим, са насърчаване на инвестициите, подобряване на бизнес и иновационната среда, както и осигуряване на висококвалифицирани бизнес кадри, допълни още зам.-министър Борисов.

В края на форума Лъчезар Борисов увери, че Министерството на икономиката като институция ще подкрепи сектора на недвижимите имоти в преодоляването на съществуващите предизвикателства.

Във встъпителното си изказване председателят на НСНИ Ирена Перфанова припомни, че сдружението е създадено в зората на частния пазар на недвижими имоти България. През всичките тези години, наред с трудностите, с които се сблъскаха професионалистите, те израснаха в личен и обществен план. Днес НСНИ е авторитетна институция, призната от държавата и обществото и най-големите международни организации за недвижими имоти. 25 години след началото, пазейки емоционалните спомени за изминалото време, членовете на НСНИ продължават да са заедно и с приемственост, присъща на успелите, посрещат новото поколение професионалисти, които навлизат амбициозно в организацията. Тази приемственост, която ще даде нов тласък на НСНИ да продължи да се развива като запазена марка за качество и стандарт на имотния пазар в България. През 2017 г. НСНИ има своята история и постижения. С всяка изминала година нейният облик придобива все по-високи професионални измерения, защото постоянно покачва стандартите на работа сред агенциите за недвижими имоти. Високите стандарти означават регулация на пазара.

В стратегическата програма на организацията продължават да седят мисия и цели, които са свързани с регулационната рамка в бизнеса с недвижими имоти и целия бранш. Днес погледът е насочен не само към бъдещото разпределение на пазарните ангажименти, но и към глобалните трансформации на бизнеса, професията и изискванията към професионалистите.

Бързаме да сме иновативни, състезаваме се с времето и все повече си даваме сметка, че ние се превръщаме в онези професионални консултанти, които не могат да бъдат заменени от машини. Именно този наш интелект, нуждата от знания, опит, етика и комуникация ще бъдат в основата на бъдещето на организацията.

Поглеждайки назад, си даваме сметка колко трудно е било да изградим един професионален пазар от нулата без знания и информация. Днес всичко това вече е даденост и бъдещето е в наши ръце. Да го направим подредено, комфортно и перспективно. Авторитетна, целеустремена и опитна и с мъдростта на времето НСНИ стои на прага на своето бъдеще. Бъдеще, в което е подкрепена от държавните и обществените институции, честната власт, международната професионална общност, потребителите и своите многобройни членове. Бъдеще, в което няма място за безполезни компромиси.

От името на Българската търговско-промишлена палата поздравление за юбилея на НСНИ поднесе главният секретар на палатата Васил Тодоров. 25 години съществуване на една браншова организация е една достойна възраст. Виждаме, че вашето сдружение се изгради като една от най-солидните браншови организации в България. Изключително добре сме работили и работим с всички негови ръководства. Благодарни сме за експертното мнение, което получаваме по много въпроси на българската икономика”, каза той.

На юбилейния си форум НСНИ обсъди и промените в етичния си кодекс. В тях са засегнати всички казуси като лоши практики на пазара. Определено е кога може да се предлагат услугите на клиентите. Засегнат е и проблемът с фалшивите обяви и реклами, злепоставянето на колеги от техни конкуренти, както и въпросите на съвместните сделки. По време на обсъждането се реши поправките, приети по принцип, да бъдат прецизирани. Представителите на членовете на сдружението обсъдиха и въпроса за професионалния регистър на брокерите.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си