В присъствието на кмета на Петрич Димитър Бръчков подписи под споразумението сложиха директорът на Националния археологически институт с музей към БАН доц. д-р Людмил Вагалински (вдясно) и директорът на Националния археологически музей на Македония Горан Санев

Николай АНТОНОВ

Споразумение за съвместна работа подписаха в Петрич директорите на два национални музея – на България и на Република Македония. Подписите под документа сложиха директорът на Националния археологически институт с музей към БАН доц. д-р Людмил Вагалински и директорът на Националния археологически музей на Македония Горан Санев.

Съгласно споразумението за първи път ще бъдат представени в изложба експонатите от богатия некропол край село Требенище, Охрид, които се съхраняват в три държави – България, Македония и Сърбия.

Инициативата идва от македонска страна, поради което съвместната експозиция ще бъде представена първо в Скопие през октомври. Тя ще се придружава от богато илюстриран каталог на английски език с текстове на учени от трите балкански страни. След Скопие изложбата ще гостува в София, а после и в други балкански и европейски столици. „Навършването на 100 години от края на Първата световна война, когато е открит некрополът край с. Требенище, е символичен момент за организиране на съвместна изложба, която ще бъде израз на единението, а не на разединението, каза доц. д-р Людмил Вагалински. Това е рамково споразумение, което отваря път и за следващи общи проекти. Ще работим системно, за да създадем една стабилна платформа”, допълни той. „Отдавна наши колеги искаха да се види съхраняваното в България от некропола, но вероятно точно сега е назрял моментът, имайки предвид и подписания договор между България и Македония”, коментира директорът на Националния археологически музей на Македония Горан Санев.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков смята, че подписването на споразумението за съвместна дейност ще бъде и възможност за популяризиране на културно-историческите обекти, които се намират и на територията на община Петрич. „Имам уверението също, че част от съвместните изложби ще бъдат представени и в Петрич”, посочи градоначалникът.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си