Национална транспортна стачка у нас от понеделник

0

Национална транспортна стачка на автомобилни и автобусни превозвачи, превозвачи на товари и таксиметрови компании ще се проведе в понеделник – 13 януари, обявиха на пресконференция представители на браншови организации от сектора.

Протестът е срещу обхвата и цените в тол системата, както и срещу нелегалните превози. Освен преразглеждане на основите на тол системата шофьорите искат и оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.

Те определиха отношението на министерството към тях „арогантно“, защото нито едно от предложенията им, дадени по време на обсъждането на цените и обхвата на тол системата, не е било прието.

Заради протестните действия в понеделник се очаква спиране на превози по редовни линии в около 70 града, както и прекъсване на развозването на товари. По ключови транспортни артерии в 10 града ще има паркирали автобуси и камиони. Засегнати ще бъдат София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Монтана, Русе и Севлиево.

Според превозвачите спирането на автобусните превози ще е безсрочно, докато се получат гаранции, че министерството ще започне да решава проблемите с въвеждането на тол системата и цените й.

Браншът вече стачкува предупредително на 12 декември – само с плакати с исканията си. Шофьорите считат, че диалог с МРРБ няма, заради което минават към ефективни протести.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си