Навигатор Home » Архитектура » Национална кауза ли е опазването и възстановяването на емблематични паметници в страната?

Национална кауза ли е опазването и възстановяването на емблематични паметници в страната? 

8-9-1

Арх. Ирина Рачева, РК на КАБ – Варна:

За да се поддържа един обект, трябва да е ясно кой го стопанисва

8-9-IrinaПреди две години екипът ни извърши актуализация на списъка с недвижимото културно наследство във Варна. Градът ни е единственият в страната, който го направи докрай. На другите места това е започнато, но не е довършено.

По повод на тази задача бяхме предложили, за да не се разглеждат нещата на парче и да не се стига до такива конфликти като с паметника пред НДК в София, да се приложи един общ подход към всички паметници, свързани с определена идеология. Те да имат по-специфична юридическа защита, а финансирането на тяхната поддръжка да идва от партии, организации с нестопанска цел, физически и юридически лица, които държат на запазването им. Наистина, те са част от историята, но в крайна сметка това са огромни съоръжения, изискващи скъпа поддръжка. За съжаление, никой не обърна внимание на нашето предложение. И продължава да се действа на парче – след някакъв обществен конфликт, трагичен инцидент или нещо друго. А за да се поддържа един паметник, трябва да е ясно кой го стопанисва.

8-9-3Във Варна имаме един огромен бункер, наречен Парк паметник на българо-съветската дружба. Изграден е върху изкуствено създаден хълм и има 6-7 етажа под земята. Открит е през 1978 г. и е функционирал до 1989 г., след което е разграбен, превърнат в свърталище на клошари, наркомани. Сега е притегателно място за любителите на рискови селфита. Имаше обществен дебат, общината бе с намерение да го превърне в музей на комунизма, но в този си вид това е всичко друго, само не и паметник.


Община Варна обявява конкурс за идеен проект за съвременна пластика

Община Варна обявява конкурс за идеен проект за съвременна пластика в градска среда, съобщиха от Дирекция „Култура и духовно развитие“. Целта е да бъдат получени идейни решения, които да послужат за основа на изграждането на съвременни пластики за пространствата в район „Вл. Варненчик“ – тревна площ пред кметството; район „Младост“ – тревна площ между дом „Младост“ и бул. „Сливница“ в частта към светофара; район „Приморски“ – тревна площ след сп. „Явор“, заключена между бул. „Левски“ и бул. „8-ми Приморски полк“; район „Одесос“ – тревна площ от градинката на Севастопол непосредствено до бул. „Сливница“; терена между бул. „Сливница“ и ул. „Съборни“ зад сградата на РИМ – Варна.

Номерът на процедурата в регистъра за обществени поръчки е 00081-2017-0054. Възложителят предоставя неограничен, пълен, безплатен и пряк достъп до документацията за участие на интернет страницата на община Варна – www.varna.bg.


Арх. Саранди Сарандиев, РК на КАБ – Хасково:

В Европа съхраняват всичко, което могат, като история, а ние с лекота рушим

8-9--SARКатегорично съм за това да се запази, реставрира и съхрани всеки един паметник у нас. Това е част от историята и паметта на нацията. Европа е пример в това отношение – там се прави максималното да се запази всяко парченце история, в т.ч. и паметниците. Ние тук само събаряме, рушим, демонтираме… Не виждам до какво добро ще ни доведе това. Паметникът „1300 години България“ го показва, доста хора реагираха, имаше гражданска активност и неодобрение за това, че се премахва. Мисля, че винаги може да се намери някакво артрешение и поне частично паметникът да бъде запазен. И това се отнася не само за конкретния случай. Може да се запазят елементи от даден паметник, да се оформи пространството около него… Така хем ще се социализира мястото, ще се събират хората, хем ще запазим и историята, и миналото си.


НА 13 ЮЛИ

Правят дискусия по проекта за ПУП на „Борисовата градина”

Катя КОСТОВА

Представянето и дискусията по проекта за подробен устройствен план на столичния парк „Борисовата градина” ще се състоят в Централния дом на архитекта в София на 13 юли, съобщиха от Столична община и Съюза на българските архитекти.

Предварителното представяне и обсъждането се организират в отговор на нарастващия интерес на столичната общественост, уточняват организаторите от САБ и Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ) на СО.

8-9_Borisova_gradinaЕскизният проект за ПУП ще бъдат представен от проектантския колектив „Ковачев Архитекти” ООД, чиято концепция спечели конкурса за устройствена концепция за подробен устройствен план на парк „Борисовата градина”. Авторите ще споделят възникналите в процеса на работата проблеми, както и предлаганите за тях решения, очаквайки гражданска и професионална позиция по темата от участниците в дискусията.

От НАГ и САБ канят всички заинтересовани граждани, неправителствени организации и професионално изкушени ползватели на най-големия столичен парк за участие. След предаването на проекта, което се планира да бъде направено до 15 август, той ще бъде съгласуван и подложен на обществено обсъждане.


Арх. Огнян Гърбев – РК на КАБ – Шумен:

Отговорността на държавата и общините да бъде ясно дефинирана

8-9-GarbevДумата паметник означава памет за нещо на обществото – това е смисълът на неговото съществуване. Всякакви опити да се слагат на плоскостта „спорни-безспорни”, да се противопоставят едни групи хора на други не е продуктивно. Всеки паметник е част от нашата история и тя е такава, каквато е. И ако ние спорим, като даваме своята гражданска оценка, е едно, но да заличаваме паметниците, смятайки, че така ще изтрием като с гумичка тази част от историята, е жалко и недостойно.

В Шумен паметникът „Създатели на българската държава” е от безспорните, тъй като той е ориентиран към един ранен етап, който не е така политизиран и идеологизиран. Това, че е държавен, а частично се стопанисва от общината, поражда в определени отношения спора кой да осигурява средствата по неговата поддръжка. Тъй като е изграден сравнително качествено, за разлика от паметника „1300 години България” в София, по него нито има големи поражения, нито се налагат спешни ремонти. Въпреки това времето дава своето отражение не само на монумента, но и на комплекса около него.

Едно категорично дефиниране на отговорностите между държава и съответната община би помогнало доста за опазването на паметниците. А там, където държавата, на която всички ние сме делегирали права да ни представлява и да харчи нашите средства, е добър стопанин, тогава и гражданите правят дарения, помагат с труд. Ето, за паметника в Шумен ротарианците преди година осигуриха едно много ефектно осветление в цветовете на трибагреника. Това подобри визията на паметника и неговото въздействие. Но преди това държавата показа, че може да е добър стопанин.


8-9_Pokana-1


 

Добавете коментар