Национален парк „Пирин“ с посетителски инфоцентър за 390 хиляди лева

0

В гр. Сандански отвори врати Посетителски информационен и образователен център на дирекцията на Националния парк /НП/ „Пирин“. На църковния водосвет и официалното откриване присъстваха представители на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, ръководители на община Сандански и област Благоевград, експерти от националния парк, представители на институции, училища, медии и неправителствени организации.

Центърът е изграден с финансови средства от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“ и е част от мащабния проект „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин“ и резерват „Тисата“, осъществяван от дирекцията на Национален парк „Пирин“. Изграждането и обзавеждането на посетителския център, който се намира в съседство със стадион „Вихрен”, са на стойност около 390 000 лв. Първата копка бе направена на 30 септември 2013 г., припомниха от дирекцията на НП „Пирин”. Според нейния директор Росен Баненски големият туристически поток от български и чуждестранни гости в града, наличието на повече от 30 учебни заведения на територията на община Сандански са сред най-важните основания за изграждането на центъра в курортния град. Той ще служи и за административен офис и база на експертите и служителите от парковия участък „Каменица” в града.

Инфоцентърът в гр. Сандански е многофункционална сграда на три етажа. Той разполага със зала за посетители, прожекционна зала, постоянна експозиция с интерпретативни модули, пресъздаващи богатия дървесен, растителен и животински свят в Пирин планина. Дава възможност за образователни дейности с деца от региона, както и с гостуващи в града групи. Тук ще бъдат посрещани български и чуждестранни туристи, които ще получават информация за биоразнообразието в Пирин, за най-интересните природни, културно-исторически и други забележителности в целия район. На посетителите ще се предлагат също информационни и рекламни материали за Национален парк „Пирин“ и прилежащите към парка общини.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си