Национален културно-туристически календар ще привлича чуждестранни гости у нас

0

Национален културно-туристически календар ще подпомага развитието на българската туристическа индустрия. Той ще е активен през 2020 г. и ще привлича чуждестранни гости и корпоративни клиенти у нас, освен традиционните летовници, съобщи председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в туризма Веселин Банковски при представянето на проекта в Добрич. По думите му около 2 000 000 души, които обикновено пътуват с нискотарифните авиокомпании, посещават годишно България. Този туристопоток, който не е привлечен само от шезлонга на пясъка и не е любител на евтиния алкохол, е по-активен и има голям потенциал. Той поясни, че големи компании с по няколко завода и хиляди работни места, които се представят на панаири в България, предпочитат за тиймбилдинги други балкански страни, защото у нас не им се предлагат подходящи пакети.

В подготвения календар лятото ще се нарича Сезон на светлината, есента ще е Сезон на радостта, зимата – Сезон на усмивките, а пролетта – Сезон на цветята. Експертът е убеден, че трябва да бъдат създавани поводи, за да се съживи вътрешният туризъм. Идеята му е да се съчетава отдих на море, планина и река в рамките на една почивка. Такава дестинация не се предлага никъде и страната ни ще е първата. В рамките на проекта ще бъдат създадени регионални брандове, каквито в момента в страната ни липсват, а за кулинарния туризъм ще бъдат изготвени етикети за качество. Стилизирана българска шевица е това, което може да обедини производителите на сувенири, за да станат разпознаваеми българските продукти.

По думите на Веселин Банковски календарът няма да бъде списък от събития, а интерактивно пространство с времето, мястото и темите на прояви и дейности, които могат да бъдат споделени в деветте туристически района на страната.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си