25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Нараства търсенето на жилища в новоразвиващите се столични райони 

Пазарът на имоти в София се адаптира все по-успешно към промените, предизвикани от кризата с COVID-19. Първоначално у купувачите имаше притеснение какво ще се случи с имотния пазар, но в последните месеци се превърна в по-сигурна концепция за съхранение на спестяванията. Забелязват се и някои съвсем нови тенденции. Такива са търсенето на жилища в новоразвиващите се и по-малко застроени райони на столицата, но с добре изградена инфраструктура. „Една от най-големите изненади на столичния пазар се оказа квартал „Полигона“. Той привлича все повече вниманието на купувачи във възрастов диапазон между 24 и 55 години. Прави впечатление фактът, че голяма част от тях планират да ползват апартаментите като основно жилище. Хората, които от години живеят в квартала и искат да запазят своята локация, от наематели се превръщат в собственици. Районът привлича и търсещите нов дом от съседните квартали като „Младост” и „Дружба”. Квартал „Полигона“ се превръща в по-модерната и по-съвременна концепция за живеене в източната част на столицата. За последните месеци интересът към него се е повишил с над 25%, а възрастовата граница слиза все по-надолу“, коментира Ирена Перфанова, зам. председател на Националното сдружение за недвижими имоти и член на Борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI.

Засиленият интерес към жилищни сгради в района не е учудващ. „Полигона” беше определен като място с много перспективи и голям потенциал и от главния архитект на София – Здравко Здравков. Той го описа като местност с голяма наситеност на офис и търговски площи, които се очаква да бъдат допълнени от жилищни сгради. Така, според главния архитект, се създава симбиоза, която отговаря на модерните европейски стандарти. По думите на Перфанова основните фактори, които привличат купувачите към „Полигона“ са местоположение на района, удобни транспортни връзки за пряк и бърз достъп до центъра на града, добре развита социална и бизнес среда, която предстои да се разширява с детска градина, училище, държавна администрация, възможност за спортни занимания, зелени пространства за отдих и други.

Близо 60% от търсещите нови жилища предпочитат райони с добре изградена транспортна инфраструктура, но и близка паркова среда“, коментира още експертът. Друго основно предимство на района са съхранените и добре управлявани зелени площи. А с настъпването на пандемията и преминаването към работа от вкъщи, нараства търсенето на пространства и паркове, подходящи за разходки и отдих. „Квартал „Полигона“ е част проекта на Столична община за развитие на велоалеите в София. Почти всички бъдещи собственици на жилища в района отчитат този факт като предимство при избора на имот“, каза още Перфанова.

Related Articles

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ