НАП: Законови промени могат да спрат прехвърлянето на имоти на ниски цени

0

Нужни са законодателни промени, чрез които да се пресече практиката с прехвърляне на имоти на по-ниска от действителната цена. Това коментира в ефира на БНТ говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров.
Той обясни, че действащата в момента нормативна уредба позволява изповядването на имотни сделки на данъчна основа, което позволява прехвърлянето на собственост да става на по-ниска от действителната цена. „Това следва да се преразгледа, защото на практика по този начин законът допуска спестяване на данъци“, обясни Бъчваров. Той бе категоричен, че програмата за несъответствие между имущество и доходи работи за всякакви физически лица, независимо дали са политици или не. Всички граждани подлежат на данъчен контрол, независимо от положението си, допълни той.
Бъчваров коментира и кампанията на данъчните срещу нелегалните превозвачи. По думите му проверките показват „плашещи“ данни – много хора извършват превози в страната и чужбина нелегално с лични автомобили, без регулация. Той заяви, че предстоят още такива операции, които протичат с т.нар. таен клиент – служител на НАП. В случая с превозите до чужбина, заплащането се извършва извън България, но приходната агенция извършва проверки в страната, уточни Бъчваров.
НАП осъществява наблюдение върху декларираните от работодателите доходи, като така се изключва възможността да се пропусне събирането на служебни бележки и физическите лица да влязат неволно в нарушение, напомни още говорителят на приходната администрация. Росен Бъчваров допълни още, че текат проверки за издаването на касови бележки, а глобата за такива нарушения е 2000 лв.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си