Най-напред ще изслушам хората, за да разбера кой от какво има нужда

0
Страхил Стоянов е новият кмет на размирното село Галиче, община Бяла Слатина. Той бе избран на частичните избори след отстраняването на предишния кмет Ценко Чоков заради осъдителна присъда.43-годишният Страхил Стоянов е роден и живее в Галиче. Завършил е Професионална гимназия по селско стопанство в Бяла Слатина. Работи като земеделски производител - обработва земя и има ферма с животни. Семеен е, има две деца.

Новият кмет на Галиче Страхил Стоянов:

Предстои ми работа за модернизиране на улици и обществени сгради

Разговаря

Поли ВАСИЛЕВА

– Г-н Стоянов, ставате кмет на едно голямо село – 1500 жители, станало известно със скандали, побоища, палежи, съмнителна търговия със земя. В предизборната си кампания сигурно сте разбрали какво най-напред трябва да направите, когато влезете в кметството, за да изчистите това лошо име на Галиче.

– Медиите малко позасилваха информацията за скандалите. Те не бяха такива, че да окажат съществено влияние върху живота в селото. Но напрежение имаше, то съществуваше и в предизборната кампания, усеща се и сега. Загубилата партия оспорва резултатите. И тогава, и сега разбирам, че на Галиче най-много е нужно спокойствие. Да работя така, че хората да се чувстват сигурни в него, в домовете си, е първата ми задача. Те трябва да разберат, че е по-важно да работим за семействата, за домовете си, отколкото да се занимаваме с враждите между някои хора и техните постъпки.

– Вие лично имахте ли участие в някои от станалите публично известни конфликти в селото?

– Не, аз не съм участвал в тези инциденти. Аз съм земеделски производител. С жена ми имаме да обработваме земя, да гледаме животни. Излизах сутрин до кафенето, видя се с приятели, с хора, науча за нещо станало, но се прибирах и започвах работа. За едни разправии вярвах, за други – не.

– За да установите спокойна атмосфера за живот, с какво ще започнете?

– С изслушване на хората. Искам да чуя всеки човек какви проблеми има в дома му, на улицата, на която живее, в квартала. По време на кампанията разбрах колко са недоволни, че по улиците им има дупки, че са недостатъчни контейнерите за смет, че осветлението не работи и улиците им са тъмни. Цялото осветление на селото е старо. Подменяни са лампи, но това не е достатъчно. Нужен е основен ремонт на уличната осветителна мрежа.

– И все пак, след като чуете проблемите, с какво най-спешно ще се заемете?

– Предстои ремонт на училището ни. То е голямо, в него учат деца от I до XII клас. Проектът е на общината в Бяла Слатина. Ще бъде поправен покривът, топлоизолирана фасадата, може би сменена дограмата. Строителните работи трябва да започнат скоро. Лично аз ще настоявам да бъде обновена и сградата на общината. Тя е в центъра, около която се събират хората. Голяма е, внушителна, но е много овехтяла, строена е по времето на текезесетата. Нуждае се от саниране, смяна на дограмата, от основен ремонт на покрива. Ще настоявам такъв проект да бъде включен в плановете на общината за 2019 година. А ако има средства, да започне по-скоро. Има много улици, които трябва да се засипят с трошен камък. Има и други проблеми, които ще излизат пред очите ми през следващите дни.

– При предишния кмет Ценко Чоков нищо ли не се е правило за селото? Някакви инфраструктурни обекти?

– Правеше се, макар и с не такива темпове, каквито се искаха на хората. Смени се водопроводната мрежа, изхвърлиха се старите тръби и се подмениха с нови полиетиленови. Преди месец бе приключен ремонтът на 5 улици – основните в селото. Средствата – 150 000 лв., бяха отпуснати специално за тази цел от кабинета с министерско постановление. Зная, че има готовност за изпълнение и на по-малки проекти.

– Има ли в Галиче безработни хора?

– Имаме доста. Спасява ни Бяла Слатина, която е на 12-14 км, където хората намират места в неговите фирми и най-вече АЕЦ „Козлодуй”. Имаме ромско население, което е напълно интегрирано към нас, българите. От години нямаме проблеми с тях, в селото няма кражби. Но тези хора разчитат на социални програми, на помощ от държавата.

– А останалите условия на живот как са решени? Имате средно училище, а връзки с града, лекари, магазини?

– През Галиче преминават автобуси за Козлодуй и Плевен. Имаме добри транспортни връзки. С лекарите сме добре – в селото работят двама общопрактикуващи лекари, а някои са се записали при джипита в Бяла Слатина. Магазини и кафенета имаме достатъчно.

– Тогава какво остава за новия кмет?

– Да успокоим хората и да започнем модернизация на инфраструктурата. За това разчитам много на общината в Бяла Слатина. В Галиче без нея никой нищо не може да направи.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си