Навигатор Home » Икономика » Над 7,7 млрд. лв. събраха за 11 години частните съдебни изпълнители

Над 7,7 млрд. лв. събраха за 11 години частните съдебни изпълнители 

Омбудсманът Мая Манолова води сериозна битка за защита на гражданите от неправомерни действия на частните съдебни изпълнители. Тя иска таван за таксите за ЧСИ-тата

За единадесет години от учредяването на статута на частния съдебен изпълнител на гражданите и бизнеса са възстановени над 7 млрд. лв., а директно в републиканския бюджет са внесени още 700 милиона, сочат данните в годишния отчет на Камарата на частните съдебни изпълнители. Само за последните 5 години от длъжници са събрани 5,2 млрд. лв.

Рекордна по постъпления е била миналата година със събрани 1,03 млрд. лв. През нея са заведени почти 210 000 съдебни дела срещу неизрядни платци. Най-голямо е увеличението при делата, заведени по искове на местните администрации.

През 2016 г. в регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители са публикувани 50 818 обяви за продажби на имущество на длъжници. От тях 45 646 обяви са за недвижими имоти, 1751 – за МПС, и 3421 – за движими вещи.

От Камарата на ЧСИ очакват законодателни промени, които да гарантират по-добре правата на гражданите, да ограничат злоупотребите и да повишат събираемостта, като положително се оценява дейността на регистъра на всички банкови сметки, който поддържа БНБ от началото на 2017 г. Той позволява вече да не се налагат запори на сляпо, съответно да се трупат излишни, понякога дори прекомерни спрямо размера на дълга разноски.

 

 

Добавете коментар