Бюджетът удвоен, но строителят чака пари, а изпълнението на графика изостава

Над 60% от дейностите по ремонта на НДК са изпълнени. Това обяви неотдавна министърът на културата Боил Банов. Според него има забавяне от първоначалните графици и работата няма да бъде завършена на 30 октомври или на 10 ноември, но това в случая не било драматично. По думите му, основната задача на министерството е завършването на ремонтите в НДК, свързани с председателството на Съвета на Европа, като те трябва да приключат в срок и да са в законообразна форма.

Катя КОСТОВА

Хронологията назад сочи, че първоначалният бюджет от 17 млн. лв. за ремонт на сградата и подготовка за председателството на Съвета на ЕС е отпуснат през август миналата година. Средствата бяха разпределени в три основни обществени поръчки – за доставка на конгресно-конферентна техника, за проектиране и преустройство на сградата на НДК и за строителен надзор на ремонта. Те са спечелени съответно от „Динакорд България”, „Галчев инженеринг” и „С Консулт”.

И в трите процедури има съществени пропуски, показва междинен доклад от одиторската фирма. Поръчките са имали неясни критерии, оценявани са от некомпетентно жури и са продължавали въпреки процедурните нарушения, констатират одиторите. Проверката е поръчана на 12 юни. Първият анализ е бил готов на 26 юни – деня, в който бившият вече директор на НДК Мирослав Боршош беше отстранен от ръководството на държавното дружество. След това той бе върнат на поста, но подаде оставка, докато траят проверките.

Za-br-26---NDK---remont---02Одитът разкрива още, че победителят в търга за ремонта – „Галчев инженеринг”, както и още две фирми, кандидатствали в търга, е трябвало да бъдат отстранени заради прекомерно високи цени. Вместо това „Галчев” печели с цена 2,5 млн. лв. над прогнозната от 14 млн. лв.

Впоследствие бюджетът за ремонта на НДК се раздува до почти 40 млн. лв., като в тази цифра не се включват финансираните от Столична община ремонти на околното пространство на НДК. Почти година след отпускането на първата сума през август 2016 г. основната промяна, която може да се види по коридорите и фоайетата на сградата, е полагането на огромни количества гранитогрес с шарка на мрамор.

Някои твърдят, че на практика ремонтът на НДК засега се прави без цялостен проект. За такъв имало идея през пролетта на миналата година, когато ръководството на двореца стартира първа процедура за 12,8 млн. лв. По онова време се планирало да бъдат създадени технически и работен проект. Тогава обаче заради плановете на Великобритания да напусне Евросъюза българското председателство бе изтеглено с 6 месеца по-рано, а търгът на НДК беше спрян. В аргументите за тази мярка се подчертаваше несъобразеното обстоятелство, че времето и финансовите ресурси за подготовката на основната сграда за нуждите на председателството са ограничени. От друга страна, двуфазното проектиране би отнело допълнително технологично време и значително би оскъпило цялостната инвестиция. При положение че основната сграда не е нова, две фази на проектиране не са обосновани.

Za-br-26---NDK---remont---01По информация от изпълнителя „Галчев инженеринг” над 70% от първоначално предвидените дейности са вече изпълнени и първата поръчка ще се случи в срок. Това включва гранитогреса по коридорите и ремонта на зала 3, която трябва да придобие съвсем нов облик. От фирмата уверяват, че могат да се справят до края на годината, за да може дворецът да приеме мероприятията по председателството. Засега изпълнителят е получил само аванси и чака десетина милиона за извършена вече работа. От фирмата казват още, че над 90% от необходимите доставки за ремонта вече са направени, защото през лятото фабриките спират да работят и в тях са вложени над 5 милиона. От НДК не дават информация за забавянето.

Министърът на културата Боил Банов обяви още, че има една много важна поръчка, която е свързана със сигурността на сградата. „Най-важното е да стартира тази поръчка и да може да завърши и тя в срок“, посочи той.

Временната комисия в НС ще нищи скандалите

Заемалите директорския пост на двореца през миналата и от началото на тази година са изслушани във Временната парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Освен Мирослав Боршош и предшественичката му Оли Груева отговори дават и други бивши директори и членове на управата на НДК.

Временната парламентарна комисия, която трябва да установи как са харчени парите за подготовката на НДК за българското председателство на Съвета на ЕС, най-вероятно няма да приключи работата си до края на юли, както беше предвидено.

Комисията изслуша на закрито заседание главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев. Стана ясно, че сигналът до ДАНС за нередности в НДК е подаден на 7 февруари от бивш служител на НДК и че наблюдаващите прокурори са решили да извикат друг бивш директор на двореца – Оли Груева, като свидетел, както и Деница Златева – вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков. В началото на миналата седмица стана известно още, че по казуса НДК на разпит прокуратурата ще извика още министрите Лиляна Павлова и Томислав Дончев, както и бившия министър на културата Вежди Рашидов.

Палежът на крана отлага демонтирането на паметника „1300 години България”

Най-малко със седмица ще се забави графикът на демонтажа на паметника „1300 години България” в северозападния край на пл. „България” до НДК, близо до кръстовището на булевардите „Патриарх Евтимий” и „Фр. Нансен”. Причината е вандалският палеж на крана на фирма Софиневст”, който работеше на обекта. Машината струва към 1 млн. лв. и е била използвана след аварията на гара Хитрино за вдигане на цистерните.

Za-br-26---NDK---pametnik-1
До няколко седмици се очаква демонтажът на опасния паметник да започне отново

Решението на Столичния общински съвет за прем   ахването на паметника „1300 години България“ пред НДК е от преди три години (2014 г.), но неколкократно беше обжалвано пред съда от неговия автор. След дългогодишни спорове около останките пред НДК преди дни Столична община започна премахването му. Плановете предвиждаха демонтажът на саморазрушилата се конструкцията да завърши преди началото на учебната година.

Историята на паметника показва, че няколко години след откриването му през 1981 г. липсва разрешението за експлоатация. Експерти са установили, че той е опасен. Но цялостна преоблицовка така и не е извършена. През 1989 г. шефът на НДК предупреждава за тревожното състояние на монумента и падналите плочи. Откакто той е изграден, вече 36 години, конструкцията и облицовката не са ремонтирани нито веднъж.

Демонтажът на паметника по първоначални сметки трябваше да излезе 400 хил. лв. За изпълнението му се изисква специализирана техника, която в България е малко.

Za-br-26---NDK---pametnik-2
На първо време до възстановяване на войнишкия мемориал на мястото му ще бъде върната статуята на лъва

Плановете на Столична община предвиждат да бъде възстановен паметникът на загиналите от I и VI пехотен полк. Веднага след завършването на демонтажа на опасната конструкция ще бъде върнат на мястото му лъвът, стоял десетилетия в центъра на войнишкия мемориал преди разрушаването му в началото на 80-те години. Статуята сега се намира в двора на Националния военноисторически музей. Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че вече е разговаряла с военния министър и е пуснала официално писмо за връщането на лъва на мястото му. Тя припомни, че на постамента пред него са се полагали венците в почит на загиналите.

Преди да бъде върната лъвската статуя и докато бъде проведен конкурс за възстановяване на плочите от софийските войнишки полкове, пространството под паметника ще бъде достатъчно добре укрепено и затревено.

Някогашният мемориал е открит от Борис III и официално е известен като Паметник на загиналите във войните през 1885, 1912-1913 и 1915-1918 г. от Първи и Шести софийски полк. Първоначалният му вид представлява три стени в П-образна форма, с декоративна колонада и монтирани върху тях плочи с имена на загиналите във войните. Размерите са внушителни – 21 м ширина и 11 м височина на всяка от стените. А пред централното съоръжение се издигал гигантски каменен лъв, чиято дясна лапа е положена върху картата на Санстефанска България. Именно този лъв сега общината ще се бори да върне отново там.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си