Екоуроците помогнаха на децата да научат как да се грижат за птиците и околната среда

Николай АНТОНОВ

Вече 10 години проектът на „Овергаз” „Опознай природата и я опазвай” изгражда у децата положително отношение към околната среда, съобщиха от компанията. За този период над 300 ученици са присъствали на открити екоуроци, на които служители на компанията са ги запознали с вредите от замърсяването на природата и как се отразяват на човешкото здраве.

Тази година шестокласниците от „Българско школо” са научили за твърдите горива, чиято употреба влошава качеството на въздуха, и за алтернативата – природния газ, който е екологичен енергоизточник. През 10-ото издание на проекта децата са посетили Ботаническата градина и са разбрали повече за редките видове растения и тайните на фотографията. Там са упражнили наученото и са направили общо над 3500 снимки, а с конкурс са избрали най-добрата.

По проекта „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца” през април се проведе 21-вата залесителна акция, припомниха от компанията. Още 4500 дръвчета засадиха служители на „Овергаз” и ученици от „Българско школо“ заедно с експерти лесовъди от Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена”. От началото на проекта до сега са засадени общо 175 000 дръвчета на площ от 477 декара, които поглъщат повече от 1326 тона въглероден диоксид годишно.

Освен с дългогодишните си екологични проекти „Овергаз” традиционно отбелязва Световния ден на околната среда, като организира и участва в събития на партньори. Тази година темата е „Да победим замърсяването с пластмаси”, а компанията се включва в две инициативи на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Участниците в „Скъсай с пластмасата” предават пластмасови отпадъци в офиса, като получават бамбукова чаша, с която да заменят пластмасовата. Служители на „Овергаз” се състезават и в конкурс с представители на други компании с идеи за по-малко пластмаса на работното място.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си