Със засаждането на 720 фиданки от бял бор в горите на Витоша беше дадено началото на тазгодишните доброволчески залесявания на територията на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП), съобщиха от неговото ръководство в Благоевград. В акцията в местността Куртова река, в землището на софийското село Железница, са участвали над 200 доброволци, от които около 50 деца. Организирани от Зеления отбор на България, всички те активно са се включили в залесяването на терен, освободен след санитарна сеч в съхнещи насаждения, поразени от корояд. Преди началото на акцията домакините от Държавно горско стопанство София са провели подробен инструктаж за правилното и качествено засаждане, а след приключването са извършили проверка на терена и посадените дръвчета. Доброволците са поели ангажимент да продължат с грижите по отглеждане на създадената култура на площ от 2,5 дка.

По традиция Югозападно държавно предприятие чрез териториалните си поделения съдейства за провеждане на кампании за залесяване с доброволен труд в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София, информираха още от горското ведомство. Над 50 дка са създадените само през миналата година нови гори от доброволци в съвместните инициативи.

В доброволческите акции за залесяване през март и април ще се включат представители на фондация „77”, фондация „Екообщност”, журналисти от БТА. Нови млади насаждения ще създадат също ученици от Американския колеж в София, доброволци от сдружение „Млад планинар”, фондация „Изкуство да живееш”, Национална финансово-стопанска гимназия – София и други.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си