15 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Набират проекти по „Красива България“ за 2022 година

До 7 януари 2022 г. общини, държавни институции, областни управители могат да кандидатстват по проект „Красива България” (КБ) към Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за финансиране на проекти, целящи подобряването на работните условия и обслужването на гражданите в областта на образованието, здравеопазването, социалните услуги, културата, администрацията, спорта и развлеченията.

Мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места” ще финансира развитието на устойчива, свързана и достъпна обществена среда. По нея се допускат строително-монтажни/ремонтни работи в сгради, включително със статут на недвижима културна ценност, които са за обществено обслужване в областта на администрацията, културата и изкуствата, спорта и социалния туризъм.

Мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура” е фокусирана върху осигуряването на подходяща и рентабилна образователна и здравна инфраструктура, както и оптимизация и модернизация на сградния фонд в сферата на дневните социални услуги. По нея се допускат строително-монтажни/ремонтни работи в сгради, включително със статут на недвижима културна ценност, които са за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването и предоставянето на социални услуги от нерезидентен тип.

Мярка М02-01 „Подобряване на социалните услуги от резидентен тип” е създадена за подобряване на условията на живот на групи в неравностойно положение чрез обновяване или създаване на подходяща и ефективна социална инфраструктура за предоставяне на социални услуги в общността от резидентен тип, които заменят институционалната грижа. По нея се допускат строително-монтажни/ремонтни работи в съществуващи сгради или самостоятелни обекти в тях, или ново строителство за предоставяне на социални услуги от резидентен тип. Тук обаче не се допускат обекти със статут на недвижима културна ценност.

И по трите мерки може да се финансира благоустрояване на прилежащите външни пространства на съответните сгради, но в рамките на урегулираните поземлени имоти, в които същите са разположени.

Бюджетът за едно проектно предложение трябва да е между 60 000 и 450 000 лв. с ДДС, като по М01 и М02 финансирането от кандидата трябва да е най-малко 50% от общия бюджет, а от „Красива България” ще се отпускат най-много 120 000 лв. с ДДС при проектно предложение без обучение и 130 000 лв. с ДДС при предложение с обучение.

По мярка М02-01 кандидатите трябва да осигурят най-малко 30% от общия бюджет, а максималната сума, която ще се финансира от „Красива България”, ще е 180 000 лв. с ДДС при проектно предложение без обучение и 190 000 лв. с ДДС при предложение с обучение.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ