15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Набират проекти за финансиране по „Красива България”

Проект „Красива България” към Министерство на труда и социалната политика започва кампания за набиране на проекти на общини, държавни институции, областни управители за подобряване на обществената среда, социалната инфраструктура и социалните услуги от резидентен тип, които ще се финансират през 2021 г. Документи могат да се подават от днес до 6 януари 2021 г.

По Мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места” ще се финансират проекти за подпомагане развитието на устойчива и достъпна обществена среда. По нея се допускат строително-монтажни/ремонтни работи в сгради, включително и със статут на недвижима културна ценност. Сградите трябва да се използват за администрация, културата и изкуства, спорт и социален туризъм.

Мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура” цели осигуряване на образователна и здравна инфраструктура, както и оптимизация и модернизация на сградния фонд в сферата на социалните услуги. По нея се допускат строително-монтажни/ремонтни работи в сгради, включително със статут на недвижима културна ценност. Те трябва да са за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването и предоставянето на социални услуги от нерезидентен тип.

Мярка М02-01 „Подобряване на социалните услуги от резидентен тип” е създадена за подобряване на условията на живот на групи в неравностойно положение чрез обновяване или създаване на ефективна социална инфраструктура за предоставяне на социални услуги в общността от резидентен тип, които заменят институционалната грижа. По нея се допускат строително-монтажни/ремонтни работи в съществуващи сгради или самостоятелни обекти в тях, както и ново строителство за предоставяне на социални услуги от резидентен тип. По мярката не се допускат обекти със статут на недвижима културна ценност.

И по трите мерки може да се финансира благоустрояване на прилежащите външни пространства на съответните сгради, но в рамките на урегулираните поземлени имоти, в които същите са разположени.

Допустими кандидати в кампанията на проект „Красива България” са общините, областните управители, държавните институции и контролните органи, които са собственици на обектите, включени в проектните предложения.

Бюджетът

Бюджетът за едно проектно предложение трябва да е между 60 000 и 400 000 лв. с ДДС. По мерки М01 и М02 от „Красива България” ще се отпускат най-много 120 000 лв. с ДДС за проектно предложение, а съфинансирането от кандидата трябва да е най-малко 50% от общия му бюджет. По мярка М02-01 максималната сума, която ще се отпуска от „Красива България”, ще е 180 000 лв. с ДДС за проект, а кандидатите ще трябва да осигурят най-малко 30% от общия бюджет.

 

Related Articles

Столична община събира проекти за изпълнение на Плана за интегрирано развитие

Столична община, в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма “Развитие на регионите”...

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ