МФ и Сдружението на общините изготвят нови критерии за данъчна оценка на имотите

През 2021-а ще има нови размери на налозите за недвижима собственост

0

За нови критерии за определяне на данъчната оценка на имотите, според която се определя данък сгради настояват от Националното сдружение на общините.

То работи заедно с Министерството на финансите и новата ставка трябва да е готова през март 2020, съобщи кметът на Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов.Това на практически означава, че данък сгради ще бъде променен през 2021 г.“Критериите са доста остарели. Те не са променяни от края на 90-те години и трябва да се обновят, за да има по-добра правна рамка за определяне на данъците. Един от тях например е наличие на домашен телефон”, обясни Панов. Паралелно с новите данъчни оценки ще се актуализира и районирането.

Промените обаче не означават автоматично, че данък сгради ще се увеличи навсякъде, защото е безсмислено да се отива на тавани, които не могат да бъдат събрани от хората, единодушни са от НСОРБ.

Всеки общински съвет ще прави разчети каква е социално-икономическата поносимост на размерите на данъците, които местното население би могло да заплати.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си