Навигатор Home » Региони » Музей с влакова композиция възкресява спомена за някогашната Рилска железница

Музей с влакова композиция възкресява спомена за някогашната Рилска железница 

22-5

Локомотив спрян от движение през 1960 г., бе транспортиран от локомотивното депо в Дупница до село Бараково. Някога той е пътувал по трасето на теснолинейния железен път между гара Кочериново и Рилския манастир. Сега той ще бъде част от експозицията на музея, в чест на индустриалеца Иван Балабанов. Идеята е на Методи Панайотов, председател на сдружение „Иван Т. Балабанов” . Благодарение на холдинга „БДЖ” и на Общинския съвет в Кочериново вече има възможност за възстановяване на автентична влакова композиция, която да напомня за някогашната Рилска железница. Тя ще се разположи върху 180 метра релсов път и ще се състои от локомотив и седем вагона, между които пощенски, представителен, санитарен, пътнически, товарен, открит. Методи Панайотов е убеден, че експозицията ще привлича много туристи. Тя ще бъде на открито, на пътя между селата Бараково и Пороминово и Рилската света обител.

22-2 22-3

Методи Панайотов споделя, че като председател на сдружението, близо шест години е водил битка с държавната бюрократична машина по пътя на изчезналите локомотиви и вагони. Перипетиите си е описал и в книгата „Рилската железница и Балабановата фабрика”, която издаде миналата година след първата – „Ние, децата от Балабановата фабрика”. Там е цялата кореспонденция, която е водил с БДЖ във връзка с този теснопътен локомотив, престоял 40 години пред локомотивното депо в Дупница. От 1974 г. той не е нито боядисван, нито възстановяван и състоянието му е трагично, казва Панайотов. Всичко, което е възможно да се свали от него, е откраднато. Това е последният теснопътен влак, който е пътувал по линията гара Кочериново – Рилски манастир, до нейното закриване през 1960 г.

Сега мечтата му да го реставрира и запази като музеен експонат заедно с няколко вагона, които са били част от Рилската железница, е на път да се осъществи. След като кранът свали локомотивчето от платформата и то „кацна” върху релсите, положени до оградата на някогашната Балабанова фабрика в Бараково, развълнуваният и щастлив като дете Методи прегърна и целуна машината.

Искам да възстановя представителния вагон на Балабанови, който е построен през 1928 г., разказа той. С него са пътували цар Борис Трети, Елин Пелин, Александър Божинов и други, значими за държавата ни, личности и интелектуалци. Автентичната влакова композиция на музея ще включва и санитарен вагон, който е бил на разположение на секачите в планината, пътнически вагон с 22 седящи места, една платформа, на която мечтае да се качват музиканти и да свирят джаз, когато се организират литературни четения на поета Биньо Иванов. До тях ще бъде и пощенският вагон, и останалите, които ще „оживеят”, след като десетилетия са стояли захвърлени на произвола на съдбата на пусти коловози, продължава Методи. Въпрос на време е и вагоните да бъдат докарани и да започне възстановяването им. Той иска да ушие и детски железничарски работнически гащеризони за малчуганите, които ще идват тук, да ги обличат и да се чувстват като истински машинисти. Те ще смазват колелата на машината, ще носят въглища и дърва за локомотива със своите бащи, за да палят парния котел, мечтае Панайотов. До момента той е събрал над 100 метра релси, десет страници за товарни вагони, над сто железни и над десет дървени траверси, които са уникални и смята върху тях да положи композицията.

22-1 22-4

Локомотивчето е с номер 489, тежи 11 тона, дълго е пет метра, високо – 2.80, и широко – 1.80 метра. Мисля, че е излязло от завода през 1916 г., обяснява Методи Панайотов. Много време ще отнеме за възстановяването и ще са нужни страхотни средства. Но ще ги отделя, защото това е нашата сантиментална история. Като деца чрез Рилската железница се отваряха очите ни и ние „виждахме” света, защото идваха много туристи, които посрещахме и изпращахме. Късмет е, че последното ръководство на холдинга БДЖ разреши да вземем локомотивчето и да го пренесем тук. То ще си остане на държавата, ние ще го възстановим и ще се грижим за него. Това е последното локомотивче, останало от някогашната Рилска железница. Останалите са продадени и са извън България – в Австрия, Норвегия, Швеция. Всичките работят, но са извън България, допълва с въздишка Панайотов.

Идеята за влаковата експозиция е част от мащабните и дългогодишни опити за възраждане на Рилската железница. Тя е имала дължина 40 км и е била създадена за нуждите на Балабановата фабрика през 1920 година. С нея се е транспортирал дървеният материал от планината до завода, но впоследствие се е използвала и за превоз на пътници.

В решението на Общинския съвет в Кочериново е записано, че теренът, където ще бъде разположена влаковата експозиция, се предоставя безвъзмездно, при условие че не се извършва търговска дейност и не се събират такси от посетителите. Аз издържам музея си сам, със собствената си заплата, затова нямам притеснения от това, казва по този повод Методи Панайотов, който е и дългогодишен преподавател по физкултура в Националната художествена академия. Във всички свои начинания, които карат мнозина да го намират за чудак, той има безрезервната подкрепа на семзейството си, на приятели и съмишленици. И това му дава сила да продължава чудатостите си.

3 Коментар към Музей с влакова композиция възкресява спомена за някогашната Рилска железница

 1. vyvoz musora spb

  Вывоз строительного строительного и бытового мусора с грузчиками. Мы работаем в строгом соответствии с законодательством. Мы реализуем совместные проекты со многими нашими клиентами и партнерами в самых разных сферах. Изучив предложения нескольких компаний, клиент делает свой выбор в пользу того или иного варианта. Организации по вывозу ТБО и прочего мусора. http://amusor.ru/snos-domov.php

   
 2. вывоз мусора спб

  Вывоз бытового и строительного мусора на утилизацию. Камазы, МАЗы, ЗИЛы и Газели.
  http://lenmusor.ru/petergof.php
  Эта услуга также отличается доступной стоимостью, которая зависит от объема мусора.

   
 3. вывоз мусора спб

  Мы имеем всё необходимое техническое оснащение для выполнения любых видов работ. Мы предлагаем самые разные решения для каждого конкретного случая.
  http://lenmusor.ru/puhtovoz.php
  Вывоз строительного мусора.

   

Добавете коментар