16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

МРРБ стартира процедура за присъждане на Евро етикет за иновации и добро управление в общините

МРРБ стартира Седма процедура за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на български общини за периода 2024-2026 година. Местните власти могат да кандидатстват за приза пред МРРБ в периода от 12 март до 12 юни 2024 г.

Инициативата е в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, която е приета от България от 2007 година.

Това е сертификат за качество на цялостното управление в общините, което се оценява по единни критерии и индикатори, разработени от Съвета на Европа, валидни за всички държави членки. Дванадесетте принципа за добро демократично управление на местно ниво са в основа на стратегията и гарантират ефективно и ефикасно планиране и управление на местни политики и мерки в полза на гражданите, различните социални групи и бизнеса.

Дванадесетте принципа са: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.

Организацията и провеждането на процедурата за присъждане на Европейския етикет се осъществява в партньорство между МРРБ и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Право да кандидатстват за приза имат всички български общини, които приемат и прилагат в работата си 12-те принципа за добро демократично управление на Съвета на Европа. Отличието е валидно за период от 2 години.

До момента са проведени шест процедури, на които са връчени 109 приза.

Related Articles

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. Участъкът на моста над река Изгревско дере на път III-9901 Царево – Ахтопол –...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ