15 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Монтираха „умни“ контейнери в габровския парк „Колелото“

Нови съдове за разделно събиране на рециклируеми отпадъци бяха поставени в парк „Колю Василев – Обов“, наричан от габровци парк „Колелото“. Посетителите ще могат да изхвърлят ненужните пластмасови и хартиени отпадъци в двата цветни контейнера, които са оборудвани с датчици за запълване, температура и местоположение.

„Умните“ контейнери са част от серията BinkyPal, разработена от габровска компания и с подкрепата на Общината.

Двата съда са предназначени за различен вид отпадък, а вградените в тях сензори предават информация в реално време относно заетия обем, което позволява извършването на различен тип справки и анализи относно сметосъбирането и сметоизвозването. Моделът BinkyPal IoT е предназначен за пластмасови отпадъци, които лесно се изхвърлят през кръглия отвор на съда. Захранването му се извършва чрез акумулаторна батерия, а ултразуков сензор замерва запълването на обема.

BinkyPal solar compact представлява парков съд за отпадъци от хартия и картон. Отварянето става чрез педал, разположен в долната част на контейнера. Оборудван е с компактен соларен панел, защитен от устойчив стъклен купол. В този модел е предвидена преса, която намалява обема на отпадъка, а оптичен сензор измерва запълването.

Иновативните контейнери за отпадъци са поредното технологично решение, което цели ефективното третиране на градските отпадъци и тяхното последващо рециклиране.

Related Articles

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ