Членове на сдружението „Розова Зора-Тракия” и група интелектуалци са решили да поставят гранитно изображение на свети Иван Рилски на връх Мусала. Вече е направена и подписка в подкрепа на начинанието, информират авторите на идеята. Свети Иван Рилски е считан за покровител и защитник на страната ни и на Балканския полуостров. Мусала със своите 2925 м в Рила планина пък е най-високият връх както в България, така и на Балканите, затова е повече от уместно ликът на светеца да е там, аргументират се подкрепящите идеята. Тя трябва да стане реалност около началото на септември, след като одобрение на начинанието е получено и от областния управител на София Илиян Тодоров, организатори и участници от фолклорния фестивал „Магията на Рила планина” и други съидейници. Инициаторите вече са събрали сумата, необходима за гравирането на изображението върху гранит.

Самата гранитна плоча с изображението на големия български светец пък е изработена чрез дигитално гравиране от фирма „Боянска роза”. За нейна основа пък е послужила картина на пловдивския художник Методи Ангелов.

16--GRANIT-2-(2)Ние вярваме, че изображението на св. Иван Рилски, поставено на най-високата точка на Балканите, ще пази и закриля страната ни и всички българи, изтъкват организаторите.

Получените подписи в подкрепа на идеята ще бъдат приложени към молбата, отправена до областния управител на София Илиян Тодоров.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си