Навигатор Home » Региони » Монтана инвестира 30 млн. лв. в модернизация на образователната инфраструктура

Монтана инвестира 30 млн. лв. в модернизация на образователната инфраструктура 

15_Montana.

През идната година ще бъдат обновени сградите на повечето учебни заведения в областта

Поли ВАСИЛЕВА

През 2018 г. в Монтанско се отварят много строителни фронтове. Очаква се почти всички местни фирми от бранша да бъдат ангажирани с ремонти и обновявания на детски градини и училищни сгради. Областта получава близо 30 млн. лв. за модернизация на образователната си инфраструктура, съобщи депутатът Дилян Димитров. Най-много средства се дават за училищата в Лом. В крайдунавския град с 11,7 млн. лв. ще бъдат обновени 4 основни училища, старата над стогодишна сграда на гимназията „Найден Геров” и 2 детски градини. За Монтана са разпределени 8,5 млн. лв., с които визията си ще сменят 5 училища и 2 детски заведения. Сред тях е и сградата на елитната природо-математическа гимназия, в която е подслонена и езиковата гимназия. Детската градина „Звънче” в Берковица ще бъде санирана с 450 000 лв.

Тези средства са определени с последното решение на правителството за обновление на образователната инфраструктура. С друго предишно решение областта получава 4 млн. лв., предназначени за Гимназията по транспорт в село Владимирово, гимназиите по строителство и електротехника, както и Финансово-стопанската гимназия в Монтана.

Общините вече са спечелили 6 млн. лв. със свои проекти от Програмата за развитие на селските райони. Те предвиждат въвеждане на енергийна ефективност на училищата във Вършец и Вълчедръм.

Така в учебните и детските заведения в областта през следващата година ще бъдат вложени 30 млн. лв., обобщи Дилян Димитров. Областта ще получи и 11-12 млн. лв. за рехабилитация на пътищата – републикански и общински, допълни депутатът. Това ще създаде работа и на пътните строители.

Добавете коментар