Модерни екологични решения от Semmelrock Stein+Design

0

Бъдещето на градовете в условията на динамично променящ се микроклимат изисква иновативно мислене с отговорност към природата. Значителна роля в моделирането на микроклимата в градската среда имат големите урбанизирани повърхности, като пътища, улична и тротоарна мрежа, площади, покривни пространства и т.н. Ето защо като част от съвременното общество Semmelrock разработва и произвежда екологични продукти, съобразени с модерни технологични възможности, с които да бъде осигурен климатичен комфорт в градовете и да се намали вредното влияние върху околната среда.

Защитете почвата от ерозия

Бетонните настилки не само предлагат разнообразен дизайн и здравина, но като 100% естествен продукт осигуряват качествено решение с грижа за околната среда, защото не запечатват почвата, абсорбират и отдават значително по-малко топлина, за разлика от други материали, и подлежат на рециклиране. При препоръчителния метод на полагане, познат още като „сух монтаж“, изделията се монтират върху предварително подготвената основа без допълнителни свързващи (залепващи) разтвори. Благодарение на този метод за монтаж се осигурява циркулацията на въздуха и почвата не е подложена на екстремни условия, които биха ускорили нейната ерозия. От друга страна се осигурява и възможност за инфилтриране и естествено изпаряване на атмосферните води (дъжд, сняг). Доказан факт е, че водопропускливите настилки имат значително влияние не само върху микроклимата, от гледна точка на охлаждане и влажност на въздуха, но едновременно с това имат изключително важна роля по отношение на намаляването на повърхностното оттичане на водите. Положителният ефект в тази посока се постига от спецификата на цялата система – осигурен дрениращ слой при подготовката на основата, запълване на фугите с трошен кварцов пясък, в резултат на което дъждовната вода се просмуква в долните слоеве на системата през фугите и в малки количества дори през настилката, преминава в дрениращия слой и по този начин се връща обратно в почвата, с което се запазват подпочвените води и почвата се подхранва и обогатява.

Запазването на термичния комфорт и екологичното равновесие в градската екосистема пряко се влияе не само от запазването на влагата, но и от озеленяването. За да се намери практично решение на проблема с изчезващата зеленина в градските условия, Semmelrock разработи настилката EcoGreen. Благодарение на специалната си форма с растерен размер 20×20 cm, с гарантирана фуга 4 cm между отделните елементи настилката осигурява възможност за по-висок процент озеленяване. Широчината на фугите подсигурява реална възможност за озеленяване на площи, предназначени за паркиране, придвижване на леки автомобили и т. н. В същото време гарантирано понижава повърхностното оттичане на вода дори и при интензивни валежи. Дебелината от 8 cm прави настилката ЕcoGreen устойчива на натоварване от леки и тежкотоварни автомобили, а при необходимост от ремонт на конкретен участък бетонните блокчета за настилка EcoGreen се монтират и демонтират лесно и позволяват бързо и незабележимо отстраняване на повредата. Правилната форма прави изделията изключително подходящи за обществено и частно приложение, като благодарение на зелената фуга те влияят върху освобождаването на влага в атмосферата и редуцирането на температурите в резултат на изпаряването й.

Позволете на пространството да „диша“

Все по-често се дискутират проблемите с качеството на живот, особено във все по-разрастващите се градове. Причината за тези дискусии се крият в:

♦ увеличаващото се население, съсредоточено на все по-малко и ограничено пространство; 

♦ намаляването на зеленината и растителността;

♦ урбанизирането и усвояването на все по-голяма територия за сметка на „естествената природа“.

Има ли решение за тези проблеми?

В модерните ландшафтни проекти все по-често се налагат идеи за алтернативно озеленяване и създаване на „нови“ зелени центрове в градската среда. Забелязва се качествено нов подход към проектирането и ясното отделяне на зони с различна функционалност с цел подобряване на микроклимата и създаване на балансирана градска среда. Например площадки и алеи на “широка” тревна фуга, съчетаване на участъци с широки фуги, запълнени с декоративен чакъл или озеленени с подходящи растения, по-качествено оформление на кореновата система на градските дървета, заместване на нехигроскопичните настилки с водопропускливи такива. Продуктите от серията Semmelrock Premium предлагат разнообразие от изделия с различни формати и впечатляващи текстури и цветове, както и изключително богата гама от допълващи елементи, като соларни осветителни тела, системи за вградено градинско осветление, декоративни завършващи профили, фугиращ материал и т. н., предназначени за изграждане на хармонична жизнена среда.

„Миниградини“

Ограниченото пространство в градовете e предпоставка да се търсят нови възможности за вертикално озеленяване. Системите за стени Bradstone предлагат практични решения за изграждане на различни по големина и форма „миниградини“ за отглеждане на зеленчуци, подправки или цветя в градски условия. Разнообразието от елементи гарантира изграждането на атрактивни конструкции, с които да оптимизирате пространството около Вас, като запазите естетическата хармония. Стъпаловидните или разчупените клоцове от Semmelrock са модерно решение, подходящо както за частни, така и за обществени проекти, тъй като може да се използва и за озеленяване на междублоковите пространства, площи върху подземни паркинги, тераси и т. н.

Тенденцията да се търсят решения за усвояване на покривните пространства, както и за създаване на атрактивни кътчета в сградите, особено във времето на небостъргачите, намира подходящо решение и в продуктовата гама на Semmelrock. Най-новото предложение за постигане на невероятен краен резултат са плочите AirPave. Изключително елегантни, в нежни цветове и модерни формати от 90х45 cm до 120х60 cm, със структурна повърхност, напомняща естествен фурнир или гранит, високо качество с впечатляващата дебелина от само 2 cm.

Предимството на цялата серия се крие във възможността за монтаж върху самонивелиращи се подпори, което означава сух, изключително бърз и практичен монтаж, който не натоварва основата, и затова е изключително подходящ за оформление на плоски покривни пространства. Плочите от висококачествен порцелан са подходящи за съчетаване с мебели и декоративни елементи от естествени или синтетични материали, вписват се прекрасно в различна стилистика и гарантират устойчиво във времето решение. Ако желаете да подчертаете красотата на Вашето уникално творение, можете да добавите чаровни акценти със соларните осветителни тела или Neon LED осветителната лента.

Потърсете Вашия начин да създадете свой оазис, Semmelrock ще бъде Вашият успешен партньор в това начинание!

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си