Модерен конгресен център ще има Бургас след 400 дни

0
Така ще изглежда сградата на конгресния научноизследователски център за контрол и изследване на Черно море, който ще е разположен в северната част на източния вълнолом на Пристанище Бургас

На Морската гара, до Магазия 1, бе направена първа копка на строежа

Ирина ГЕНОВА

В Бургас бе направена първа копка на строежа на модерен конгресен център. Тържествената церемония се проведе на 31 май 2018 г. на площадката между Магазия 1 и Морска гара – Бургас в присъствието на официални гости и представители на морската общественост.

Инвеститорът Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) започна изграждането на конгресен научноизследователски център за контрол и изследване на Черно море, който ще е разположен в северната част на източния вълнолом на Пристанище Бургас, между 2-ро и 3-то корабно място, точно до Магазия 1.

Вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на транспорта Ивайло Московски, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, изпълнителният директор на STRABAG ЕАД – Йохан Крьолф, и символичният домакин на събитието – генералният директор на Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура Ангел Забуртов дадоха официален старт на строежа.

19-1
Вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на транспорта Ивайло Московски, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, изпълнителният директор на STRABAG ЕАД Йохан Крьолф и символичният домакин на събитието – генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов дадоха официален старт на строежа

 

Фирмата изпълнител на проекта STRABAG ЕАД обяви, че ще приключи в срок от 400 дни.

През септември 2019 г. на празното пространство между сградата на Морската гара и Магазия 1 новият конгресен център ще стартира с първите конференции и форуми, които вече са предвидени да се проведат тогава.

Сградата се състои от шест нива, многофункционална зала за 500 души, офисни площи, административни помещения и такива за преводачи и видео/аудио към многофункционална зала, кабинети за научноизследователска дейност и др.

Проектът ще продължи реализирането на концепцията, заложена в Общия устройствен план на Бургас в посока отваряне на града към морето, изнасяне на промишлените дейности и преструктуриране на крайбрежните промишлени зони.

В плана се предвижда възможност за създаване на модерно яхтено пристанище и на вторичен градски обслужващ център с озеленяване. Ще бъдат определени нови терени за обществено обслужване с предлагане на услуги от различен характер, обособяване на зони за отдих и риболов, детски и спортни площадки.

Конгресният център може да се използва целогодишно като място за провеждане на изложби, концерти, атракциони, образователни събития с офиси и кабинети за извършване на научноизследователска дейност за контрол и изследване на Черно море.19-4

Изключителна радост е за нас, че Бургаското пристанище се развива в такава насока. Освен туристически град, тази сграда ще даде възможност и за развитието на един друг туризъм конгресния. Силно се надяваме изпълнителите от фирма STRABAG да завършат проекта в срок, каза министърът на транспорта Ивайло Московски.

Може би днес е най-показателният ден за това, защо на Бургас е нужна подобна инфраструктура. Европейският морски ден се проведе в аулата на Бургаския свободен университет. Ако тази сграда съществуваше, именно тук щеше да се проведе форумът. На град с перспектива, с бъдеще му е нужна подобна сграда. В нея ще има и научен център, който ще се занимава с опазването на водите. Надявам се и разчитам на Йохан и неговите инженери с качество и в срок да изпълнят проекта, заяви кметът Димитър Николов.

19-2

На първата копка присъстваха и депутатите от ГЕРБ Димитър Бойчев, Ася Пеева, народният представител от БСП инж. Петър Кънев, зам. областният управител на Бургас Севдалина Турманова, председателят на Бургаския общински съвет Костантин Луков, представители на местния парламент, както и изпълнителният директор на Пристанище Бургас ЕАД Диян Димов.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си