За демонстрации на флористи и ландшафтни архитекти е изградена специална сцена на открито

Разговаря

Ирина ГЕНОВА

Изложението „Флора Бургас 2018” ще се проведе от 28 април до 7 май и в три специализирани зони. Залите на експоцентъра ще се превърнат в изложбена площ за производители и вносители на цветя и растения. Алеите около комплекса са за търговци и производители на паркова мебел и растения. В БИО и АРТ зоните ще се предлагат красиви и полезни предмети и продукти за балкона, двора и градината. За съпътстващата програма от демонстрации, презентации и семинари тази година е предвидена специално изградена сцена на открито. За предстоящото изложение разказва в аванс управителят на Експоцентър „Флора“ Мирослава Аргирова:

6-Flora5

– Г-жо Аргирова, кое поред е това издание на международното изложение „Флора Бургас“ и каква е темата тази година?

– Това издание е 34-то поред, като за мен като управител на експоцентъра и пряко ангажирана с него е трето. Най-цветното и пролетно събитие в града по традиция се провежда в края на април и първите дни на май. В него ще се включат десетки професионалисти и любители, а темата на изложението тази година е „С поглед в бъдещето”.

Идеята на цветното изложение бе вдъхновение и за млади творци на визуалното изкуство. Тази година студенти от Националната художествена академия нарисуваха модели за плакати, посветени на събитието. Стилната разработка на студентката Ивона Пейчева е избрана да стане част от рекламата на форума.

– Какви и колко на брой са участниците тази година?

– Тази година броят на участниците е над 90. Това са различни фирми, асоциации и сдружения. Традиционно, освен производители и вносители на цветя и цветни продукти, участват фирми, свързани със строителството, които предлагат различни интересни паркови решения. В изложението участват фирми, които предлагат градинска техника. Една част от изложението е за артпроизведения. Сред участниците са: Лесотехническият университет в София, Асоциация на флористите в България, Асоциация на производителите на декоративни растения, няколко разсадника и големи производители на растения, майстор на мебели от корени, цветни борси и градински център в България, създаден от английски гражданин.

– Как ще бъдат разположени участниците в залите и на откритите площи?

– Самите зали на експоцентъра се превръщат в своеобразни изложбени кътове. Вътре се позиционират изложбени площи, които всички професионалисти – ландшафтни архитекти, флористи, производителите на цветя и вносителите, изработват своите цветни артинсталации, аранжировки. По този начин те показват най-новите тенденции в бранша. Около самия експоцентър пък са разположени търговските щандове. Парковата мебел, бетонови изделия и градинската техника са също във външните площи. Изложителите оформят едни малки идеи за парково строителство. В кръглата зала и тази година ще работят от Асоциацията на флористите в България. Това са група професионалисти, които често наричат „феи на цветята“, и тяхната артинсталация и техният прочит на темата „С поглед в бъдещето” е едно от най-чаканите неща и това ще бъде сред изненадите на изложението.

Темата на форума тази година – „С поглед в бъдещето”, се оказа вдъхновение както за ученици от Професионалната гимназия за строителство, архитектура и геодезия в Бургас, така и за студенти от Лесотехническия университет в София. Студентите са имали вътрешен конкурс, като резултатът е, че ще участват в изложбата със специална артинсталация от цветя, а университетът ще се представи и с информационен щанд.

А какъв е приносът на изложението за самите участници и за посетителите?

– Ние се намираме в район с развит туризъм. Изложението се посещава от представители на хотелите, на фирми, които имат нужда от услугите на ландшафтни архитекти, на озеленители, на производители и вносители на цветя, така че това е един своеобразен форум, на който могат да се обменят контакти и да се създадат бъдещи проекти за съвместна работа. От своя страна, участниците могат да си „сверят часовниците“ – докъде са стигнали техните разработки и предлаганите услуги. А всеки един посетител пък може директно да получи съвет от производителя, представителя на фирмата и да подготви идеята си на място.

– Миналата година на изложението имаше много атрактивни демонстрации на открито. Сега предвиждат ли се такива?

– Още в първите два дни на изложението – на 28 и 29 април, ще има демонстрации. Един от доказаните професионалисти в създаването и отглеждането на бонсай – Трифон Трифонов, ще зарадва публиката. Във всеки един от дните на форума ще има демонстрации и презентации по грънчарство, малка работилница по флористика. Тази година ще обърнем внимание повече и на научно-презентационната част. Ще гостува екосдружение, което е разработило проекта „Дивите орхидеи на Странджа”. Широката публика е малко запозната с факта, че Странджа е богата на орхидеи. Точно в този проект те са класифицирани и събрани и ще бъдат представени на изложението в Бургас. Друга демонстрация, която ще се прави тази година за пръв път, е на ОП „Чистота Еко”. В часовете от 10 до 13 часа на 28 и 29 април служители на предприятието ще направят няколко демонстрации по производство и употреба на компост. На място посетителите ще могат да участват в засаждането на луковички в компост, което ще е особено занимателно за децата. Така ще могат да се видят и ползите от употребата на такъв вид материал. В крайна сметка темата на изложението тази година е „С поглед в бъдещето”, затова сме заложили на тази ековълна.

– Давате възможност всеки от участниците сам да аранжира своята изложбена площ. Това означава ли, че до последния момент не се знае какви изненади ще поднесат?

– Да, дори ние като организатори до последно имаме въпросителна – какво ще ни покажат участниците в изложението. Защото ние им казваме темата, характера на събитието и всеки един от тях се готви за изложението. В деня преди откриването флористи и ландшафтни архитекти идват на място и започва един луд строеж на артинсталации. Работи се до сутринта и буквално часове преди откриването виждаме какво се е случило на изложбените площи. Аз знам насоките, по които се работи, но крайният продукт е в резултат на една творческа вечер.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си