Министър Теменужка Петкова: Чакаме финансиране от Европа за интерконектора Гърция – България

0
Кръгла маса на тема „Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа“ се проведе в столицата

Газовата връзка с Гърция е на финалната права. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса на тема „Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа“. Този месец трябва да бъде факт и договорът с Европейската инвестиционна банка за финансиране на интерконектора Гърция – България, заяви още тя.

„Преди месеци приключи българското европредседателство и един от основните ни приоритети в областта на енергетиката бяха Западните Балкани – работихме да внедрим този регион в енергийната сигурност и да вървим към интегриране на пазарите“, обяви министър Петкова при откриване на форума.

Тя посочи, че в управленската програма проектите в областта на природния газ са посочени изрично, като са дадени и сроковете, в които те трябва да се случат. „Вече е факт първата интерконекторна връзка с Румъния. Важен проект е и изграждането на интерконектора България – Сърбия. Що се отнася до интерконектора Гърция – България, той е един от ключовите за Балканския регион. Неслучайно този приоритет е определен от Европейската комисия като един от седемте топ приоритета в областта на енергетиката за нашето европейско семейство“, каза още Петкова и обясни, че реализацията на този проект е необратим процес.

Газовата връзка със Сърбия обаче се бави, тъй като съседите изчакват финансиране по предприсъединителните европрограми, напомнят експерти.

„Към настоящия момент проектът е в своята решаваща фаза – финализират се обществените поръчки. Беше преодолян един много важен етап, свързан с това проектът да получи изключение от правилата за достъп. В момента работим по подписване на договора за финансиране с Европейската инвестиционна банка и се надявам в началото на декември той да бъде факт“, заяви енергийният министър и посочи, че държавната гаранция за този проект е 110 млн. евро.

„Работим за междуправителствено споразумение между Гърция и България, което да гарантира устойчивостта на проекта за в бъдеще. Усилията, които се положиха по него, бяха наистина много“, заяви Петкова.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си