15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Министър Петкова: До края на годината ще бъдат поставени тръбите за газовата връзка с Гърция

„България изгражда своята газопреносна магистрала, която е перпендикулярна – Изток-Запад-Север-Юг. Вчера хората видяха близо 500 км от газопровода Изток-Запад, днес имат възможност да видят Север-Юг. Оттук ще дойде независимостта“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България на територията на областите Стара Загора и Хасково.

„От Украйна до Гърция това, което правим в момента, е 100% диверсификация. Това е мечта на много поколения българи. Оттук ще дойде азерският газ, оттук ще дойде и втечненият газ“, изброи министър-председателят Борисов. Той посочи, че всички, които са против диверсификацията, в момента са за оставка на правителството. „Този проект, ако ние не го бутаме с всичка сила, както не го е имало, така няма и да го има“, подчерта Бойко Борисов. В инспекцията на строителството на интерконектора участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Цялото трасе на интерконектора Гърция-България е 181 км като 151 км са на българска територия, останалите – на гръцка. Стойността на проекта е 240 милиона евро, от които 110 милиона евро са осигурени от българското правителство. Отделно за целта са отделени 39 милиона евро по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и 45 милиона евро грант по Механизма за свързване на Европа.

„Това ще бъде един изключително важен инфраструктурен проект не само за България, а за целия регион, ще ни даде възможност да имаме реална диверсификация на източника на доставка на природен газ“, изтъкна министър Петкова. Тя информира премиера Борисов, че по трасето работят 130 души като от българска страна се полагат всички усилия до края на годината да бъде завършена линейната част на проекта.

За изграждането на интерконектора са произведени 120 км тръби, от тях в България са доставени 110 км. 106 км е разчистеното трасе, по което са разнесени 47 км тръби (от тях 37 км на българска територия) и в момента се извършват автоматични заварки.

По време на инспекцията премиерът Борисов се срещна с кметове на общини от Хасковска област по поречието на река Марица. Те докладваха на министър-председателя, че е възстановено водоподаването за битови нужди в региона, няма засегнато домакинство, което да не е получило минерална вода и благодариха на премиера за подкрепата. Борисов разпореди кметовете да продължат активно работа по справянето с проблема.

Кметовете отбелязаха още пред премиера, че е изключително важно да продължи програмата за санирането, тъй като тя е с огромна значимост за хората. „Когато спрем да говорим за COVID-19, когато има лекарство и ваксини срещу него, ще продължим с тези програми“, отбеляза министър-председателят Борисов. Той акцентира, че в момента е разпоредил да се осигури необходимото финансиране, с които всяко едно дете да бъде подсигурено и за него да има място в детска градина, ясла и училище.

Премиерът Борисов посочи още, че всички важни инфраструктурни проекти в страната продължават да се изпълняват – строят се магистрали, газопроводи, пречиствателни станции с помощта на които Черноморието е чисто и окуражи кметовете да изготвят проекти по места за още по-доброто благоустрояване на общините.

Related Articles

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...

Столична община събира проекти за изпълнение на Плана за интегрирано развитие

Столична община, в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма “Развитие на регионите”...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ