Министър Димов: Няма риск от загуба на средства по ОПОС

0
На заседанието на парламентарната Комисия по околната среда и водите министър Нено Димов отчете напредъка по изпълнението на ОПОС

Няма риск от загуба на средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заседанието на парламентарната Комисия по околната среда и водите. По думите му към 31 декември 2018 г. е отворен за кандидатстване целият ресурс по програмата. Към края на миналата година са договорени над 50% от средствата, разплатени са 16%, а са сертифицирани 13%. „Нямаме загубени средства по ОПОС, което е плод на изключително добрата работа на екипа“, подчерта екоминистърът. Относно спазването на графика за подаване на проектите за ВиК инфраструктура Димов посочи, че до момента е готов проектът на ВиК Смолян. Очаква се през февруари да бъдат подадени проектите на още 5 консолидирани ВиК оператора, а на останалите – през април. Според министъра, ако бъде спазен графикът за подаване на проектни предложения от ВиК операторите, няма да бъде затруднена ОПОС.

В отговор на въпрос за екологичното състояние на трансграничната река Драговищица министър Димов каза, че се следят показателите на реката от българска страна и засега данните не са обезпокоителни, но контролът е засилен заради информацията, която се получава за замърсяване от сръбска страна. Министърът информира за резултатите от проведената в Димитровград среща със сръбския министър на защитата на околната среда Горан Триван. На нея е поискана официална информация от мониторинга на водите на реката на сръбска територия. „Тъй като отговор все още не е получен, следващата седмица отново официално ще настоявам за тази информация“, заяви Нено Димов. Също така страната ни настоя да участва в трансграничен ОВОС на мина „Благодат“ в с. Караманица. „По информация от сайта на сръбското министерство в момента там има пилотна инсталация, която е за 2-3 години. Ако тя продължи да работи, трябва да се направи ОВОС в трансграничен контекст и България да участва в него“, категоричен беше министър Димов. Той добави, че настояваме да бъдем информирани за всички инвестиционни намерения по пограничните райони, които могат да доведат до неблагоприятни последствия, включително за проекти за изграждане на ВЕЦ, тъй като също може да имат негативно влияние върху трансграничните реки. На срещата е предложено да се направи съвместна работна група на ниво зам.-министри от двете страни, за да се обсъди възможността за координиран мониторинг на водите, така че данните да са съпоставими. Тъй като нямаме отговор за работната група, следващата седмица ще изпратим напомнително писмо на сръбската страна, каза Димов. Той съобщи още, че министър Триван е поел ангажимент за подготовка, проектиране и изграждане на пречиствателни съоръжения на територията на Босилеград и Димитровград.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си