Министър Ангелкова: До края на годината да бъде обявена концесия за летище „Пловдив“

0

„Днес Пловдив се превръща в туристическо средище не само заради безспорното си място в културната карта на света, но и с богатото си културно наследство, разнообразни културни прояви, а през последните няколко години туристическата индустрия в Пловдив преживя истински бум“- с тези думи кметът на Пловдив Здравко Димитров откри 11- то поред издание на Международната среща по туризъм.

Тя е част от събитийния календар на Община Пловдив, който събира на едно място международни и български експерти от туристическия бранш, представители на общините и бизнеса. На форума присъства и министър Николина Ангелкова. Тя подчерта, че туризмът ще продължава да бъде един от фокусите на икономиката в града.

„Летището е изключително важно за Пловдив, като очакваме до края на годината да бъде обявена концесията, което да привлече повече полети към област Пловдив и по-конкретно към зимния курорт Пампорово“, уточни тя.

Министър Ангелкова коментира още, че ще предложи форума –„Международна среща по туризъм“, да се впише в годишната програма за Национална туристическа реклама на страната, с което ще насърчи устойчивото му надграждане. Това тя ще направи по време на Националния съвет по туризъм, който ще се проведе на 19 ноември в к.к. Боровец.

Сред официалните гости на форума в Пловдив бяха и областният управител Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, заместник-кметът Йордан Ставрев и други.

СТАТИСТИКА

За първите девет месеца на годината има 7,8 милиона чуждестранни туристи, които са посетили България, което е спад от 0,8%. 2,8 милиарда евро са приходите от международен туризъм, което е спад от 0,3%. 4,6% е ръстът от нощувки или в парична стойност това са 1,350 млрд. лева.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си