Милена Алекова, кмет на с. Аврен, община Крумовград: Откриването на ГКПП ще повлияе положително на бизнеса, търговията и туризма в района

0
Милена Алекова е родена в село Девесилица, община Крумовград, област Кърджали. Висшето си образование получава в ПУ „Паисий Хилендарски“, където завършва със степен магистър специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика“ (ПНУП). От 2015 г. е избрана за кмет на село Аврен. Омъжена е и е майка на две деца. Заедно със семейството си живее в с. Аврен

Много са празните къщи в селото и за съжаление, ще стават все повече, защото младите нямат възможност за реализация тук

Разговаря

Елвира ГЕНОВА

– Г-жо Алекова, село Аврен е разположено на около 4 км от държавната граница с Гърция и на 20 км от Крумовград. Как се отразява това местоположение на живота в селото, на поминъка и бизнеса?

– Местоположението е добро, но планираният тук ГКПП все още не е открит. При евентуално откриване, смятам, че това ще допринесе за развитие на междусъседските отношения и ще повлияе положително на населени места от гледна точка на бизнес, търговия, туризъм. ГКПП-то ще доведе и до облекчаване на пътуването на местното население до съседна Гърция, както и възможности за привличане на инвеститори. Като пример за това мога да посоча община Ивайловград, която вече седем години има открит ГКПП и оживлението се чувства.

– Пътуват ли повече хората от вашия край, ходят ли на гурбет при съседите?

– Мога да споделя, че от нашето село Аврен по-малко са хората, които отиват да работят в съседна Гърция. По-голяма част от тези, които търсят препитание и по-добър живот, избират да работят в Западна Европа и заминават за там.

– Кои са най-големите проблеми на жителите на селото и как се борите за разрешаването им?

– Безработицата, това е глобален проблем. Доскорошният поминък на селото беше тютюнопроизводството, но ниските изкупни цени отказаха хората от този отрасъл. Животновъдството е другият поминък, който все още се развива. Насочвам хората и организирам срещи с експерти от Министерството на земеделието за разяснителни програми, в които могат да се включат земеделските производители.

– За повечето населени места у нас инфраструктурата е голяма болка. Как е при вас?

– Наистина това е болен въпрос. Инфраструктурата и при нас не е на ниво и ние не правим изключение от останалите населени места в България. Полагаме обаче усилия. Успяхме да направим над 600 м бетонови настилки по улиците, които хората чакаха от години. Ремонтирана е и детската градина, подменени са дограмата и подовата настилка. Реновирано е и кметството.

– Сега, когато България е председател на Съвета на ЕС, говорим още повече за европейско финансиране, за кохезионна политика за проекти. Достигат ли такива средства и помощ до малките населени места?

– Надяваме се да достигнат. В момента за най-нуждаещите се лица се осигурява топъл обяд и това е с европейско подпомагане.

– Какво се е подобрило в Аврен в последните години?

– През последните години мога да кажа, че се направиха ремонти на доста улици, канализации, направен е ремонт на сградата на кметството. Друго, което е от значение за хората, е това, че тук е открит и филиал за услугата „Домашен социален патронаж”. От нея се възползват хората в неравностойно положение и всичко това е благодарение на добрата комуникация с общинското ръководство.

– Обезлюдяването е другата драма на българските села. Прави ли вашето село изключение? Много ли са празните къщи?

– И нашето село се обезлюдява, не прави изключение от другите малки населени места в България. Много са празните къщи, които се виждат, ако човек се разходи из селото. И за съжаление, се очаква те да останат трайно такива. В малките населени места младите хора нямат много възможности за реализация и това е една от причините да ги напускат.

– Как поддържате обществените сгради – читалище, библиотека, здравна служба, в селото? Успявате ли да опазите църквите?

– Всички тези сгради са проблемни. Читалището, библиотека и църквата се нуждаят от спешен ремонт. За съжаление, през последните десетилетия не им е извършван такъв. Всичко обаче опира до набирането на средства.

– Като кмет какво искате най-много да направите за селото, как искате да го видите в края на Вашия мандат?

– Работя за създаване на по-добри условия за живот в селото. Искам да видя село Аврен с доволни и щастливи хора. Струва си усилията.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си