През предстоящия зимен сезон се очаква между пет и десет процента ръст на чуждестранните туристи спрямо миналата зима. Това коментира в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова, като уточни, че това са първоначални прогнози. Тя припомни, че миналият сезон е бил изключително успешен. Тогава е регистриран ръст от 19,6 процента, което означава, че над 1 400 000 чуждестранни туристи са посетили нашата страна.

Една от причините да предвиждаме добри резултати са данните от трите големи летища – Пловдив, Варна и Бургас, отбеляза министърът. Информацията за планираните полети до тези три летища показват, че на тях се очаква да пристигнат повече от 150 хил. пътници. Според предварителните данни през зимните месеци на Летище Пловдив пътниците ще са близо два пъти повече спрямо миналия зимен сезон. Прогнозите са морските ни летища Варна и Бургас да посрещнат съответно 61 и 51,3 процента повече пътуващи в сравнение със същия период година по-рано.

Традиционно сериозен интерес към зимните ни курорти има от съседните държави – Гърция, Турция, Македония, Румъния, Сърбия. Тази година обаче се очакват доста посещения през зимните месеци и от Великобритания, Германия и др.

В следващите дни ще започнат и традиционните срещи на местно ниво, на които всички заинтересовани страни ще обсъдят готовността за предстоящия сезон.

Министърът на туризма Николина Ангелкова:

Не подкрепям цялостното премахване на преместваемите обекти на плажовете

18-SEZON.kareНе подкрепям цялостното премахване на преместваемите обекти на морските плажове. Това е крайна мярка и в нашия законопроект няма такова предложение. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на изявленията от страна на работодателски организации, които не са съгласни с пълното премахване на обектите. Ангелкова поясни, че в хода на междуведомственото съгласуване на законопроекта е постъпило такова предложение от Съюза на собствениците в Слънчев бряг и то основно от хотелиери, което със сигурност трябва да бъде дискутирано. До десетина дни Министерството на туризма ще организира дискусия, на която ще се обсъдят всички постъпили становища по време на общественото обсъждане. Това, което ние сме предложили, е да се уеднакви архитектурната визия, т.е. да има типови идейни проекти, и всеки, който иска да има преместваем обект, да спазва условията. Да се създаде един много добър облик, така, както е направено във всички други държави – Испания, Франция, Португалия, навсякъде. И смятам, че това е правилният начин, отколкото да има драстично премахване на всички преместваеми обекти, допълни Ангелкова.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си