Навигатор Home » Новини » Между „Младост“ и „Дружба“ в столицата Чужди компании даряват терени за нов булевард, чакан от 1990-а

Между „Младост“ и „Дружба“ в столицата Чужди компании даряват терени за нов булевард, чакан от 1990-а 

2--BUL

Чужди компании ще дарят терени на Столична община за изграждането на чакания от десетилетия булевард между кварталите „Младост” и „Дружба”, информират от администрацията на района. Проектът за транспортната връзка е още от времето на социализма. След промените през 1990 г. обаче земите са върнати по Закона за реституцията на собствениците, което блокирало намерението.

Четирима чужди инвеститори вече са изкупили почти всички имоти и когато процедурата приключи, ще ги дарят на Софийска община, за да се пристъпи към реализация на проекта.

Доизграждането на булеварда, който сега спира при автокъщите на „Горубляне”, към метростанция „Младост” 3, би позволило пренасочване на част от трафика в пиковите часове от бул. „Александър Малинов”.

Изграждането на новия булевард ще направи района около него привлекателен за инвеститорите. В близост до бул. „Царигрдско шосе” през последните години бяха построени множество офис сгради и търговски центрове. Такива обекти ще бъдат изградени и покрай бъдещия булевард, на терени, до които в момента няма транспортна връзка. Предвижда се продължението на булевард „Копенхаген” към „Младост” да е с по три ленти за движение във всяка посока. Планирано е между платната да има широкорелсова трамвайна линия, за да има бърз градски транспорт между двата квартала.

 

Добавете коментар